Кламер БГ - Новини: Канада предостави убежище на саудитската тийнейджърка

Канада предостави убежище на саудитската тийнейджърка

Свят

|
Съб, 12 Ян 2019г. 09:10ч.
Канада предостави убежище на саудитската тийнейджърка

Премиерът Джъстин Трюдо потвърди, че Канада е предоставила убежище на 19-годишната саудитка Рахаф ал Кунун, избягала от домашно насилие, след като агенцията на ООН за бежанците я призна за бежанка, нуждаеща се от защита, съобщи ДПА.

Върховният комисар за бежанците отправи молба към Канада да приемем Ал Кунун като бежанка и ние приехме молбата на ООН да й предоставим убежище, каза Трюдо вчера пред репортери в Реджайна, провинция Саскачеван.

По-рано през деня канадски медии съобщиха, че Ал Кунун е напуснала Тайланд с полет на корейските авиолинии (Korean Air) за Торонто.

Канада прие и семейството на намиращия се в затвора саудитски блогър Раиф Бадауи, припомня ДПА. Съпругата му Енсаф Хайдар и трите им деца станаха канадски граждани през юли, след като намериха убежище в провинция Квебек.

Отношенията между Канада и Саудитска Арабия се влошиха още повече през август, когато Канада призова за освобождаването от затвора на активистки, сред които сестрата на Бадауи - Самар.

Саудитска Арабия изгони канадския посланик от Рияд и отзова своя посланик от Отава.

"Канада е категорична, че ще винаги ще се застъпва за човешките права и правата на жените по целия свят", заяви Трюдо, запитан как предоставянето на убежище на Ал Кунун ще се отрази на вече обтегнатите отношения със Саудитска Арабия.

Дългогодишна традиция е Канада да се ангажира конструктивно и позитивно по целия свят и да работи заедно с нашите партньори, съюзници и ООН, каза премиерът.

mediapool.bg