Кламер БГ - Новини: Канада започна процедурата по екстрадиция на финансовата директорка на "Хуауей"

Канада започна процедурата по екстрадиция на финансовата директорка на "Хуауей"

Свят

|
Съб, 02 Март 2019г. 16:44ч.
Канада започна процедурата по екстрадиция на финансовата директорка на "Хуауей"

Канада одобри процедурите по екстрадиране на финансовата директорка на "Хуауей" (Huawei) в Съединените щати. Американското правосъдие я обвинява в промишлен шпионаж и за нарушаване на наложените от Вашингтон санкции срещу Иран.

Мън Ванчжоу беше задържана в Канада през януари по искане на американските власти. Тя е обвиняема по общо 23 параграфа.

Канада предприе първите стъпки за екстрадирането ѝ, като в сряда ще започнат изслушванията в съда.

Пекин остро протестира пред Отава, тъй като двете страни имат споразумение да не предават свои граждани на трети страни

Мън ще се яви пред съд във Ванкувър на 6 март, когато ще бъде насрочена дата за изслушването по екстрадицията. До тогава канадските власти ще са проучили внимателно всички доказателства. Дъщерята на основателя на "Хуауей" е издирвана от американските власти по обвинения в измама, след като е заблудила банки за бизнеса на нейната компания с Иран.

Арестът на Мън Ванчжоу силно влоши отношенията между Пекин и Отава. В опит да окаже натиск върху Канада да я освободи, Китай арестува двама канадски граждани и осъди на смърт трети канадец, припомни АП.

Юридически експерти по-рано прогнозираха, че правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо ще даде зелена светлина на процедурите по екстрадиция, като се имат предвид близките отношения между Канада и САЩ в областта на правосъдието.

Възможно е обаче да минат години преди Мън да бъде изпратена в САЩ, тъй като бавното канадско правосъдие позволява много решения да бъдат обжалвани, отбелязва британският в. "Гардиан".

Финалното решение вероятно ще трябва да бъде взето от федералния министър на правосъдието, който ще е изправен пред избор дали да разгневи САЩ, отказвайки екстрадицията, или Китай, ако я одобри.

Канадски анализатори коментират, че правителството на Трюдо отчаяно се надява американците да постигнат споразумение с китайците.

През декември американският президент Доналд Тръмп заяви пред Ройтрес, че би се намесил, ако това е в полза на националните интереси или ще помогне за постигане на търговска сделка с Китай, което накара Отава да подчертае, че процедурата по екстрадиция не бива да се политизира. Миналата седмица обаче Тръмп отхвърли идеята за снемане на обвиненията.

mediapool.bg