Кламер БГ - Новини: Испания плаши с вето върху софийската декларация за Западните Балкани

Испания плаши с вето върху софийската декларация за Западните Балкани

Свят

|
Пон, 23 Апр 2018г. 20:28ч.
Испания плаши с вето върху софийската декларация за Западните Балкани

Испанският премиер Мариано Рахой налага вето върху проектодекларацията на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в София на 17 май. Това съобщи в понеделник мадридският вестник "Паис", като се позова на дипломатически източници. Според тях Рахой няма да подпише такъв документ, защото не желае името му да стои редом с това на който и да е представител на Косово. Причината е, че Испания е сред петте страни членки на ЕС, които не са признали независимостта на тази балканска държава.

Затова испанският премиер възнамерява да напусне форума още преди към него да се присъединят лидерите на шестте страни от Западните Балкани, които са кандидати за членство в Европейския съюз.

Рахой е казал, че може да присъства на неофициалната вечеря с лидерите на останалите страни от ЕС, която ще се проведе в деня преди официалния форум, на който ще присъстват ръководителите на Сърбия, Черна Гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, както и на Косово.

"Ние имаме важен проблем. Някои говорят за разширяване (на ЕС) със страни, които не са признати, включително от Испания. Това предизвиква известно безпокойство у нас", е казал Рахой, цитиран от източниците на испанския вестник.

Според базирания в Брюксел сайт Юроактив, испанският премиер е казал в края на март на българския си колега Бойко Борисов, че "има проблем със срещата на върха в София" и е предупредил, че няма да присъства, ако и Косово участва в срещата.

По-рано тази година Испания се противопостави на някои части от стратегията за разширяване на ЕС, тъй като поставя Косово в същата позиция като останалите бивши югославски републики и Албания.

Преди приемането на стратегията Испания изпрати на ЕС нон-пейпър, блокирайки всяко споменаване на Косово в контекста на разширяването, но също така и използването на термина "WB6" -Western Balkans 6 (Западни Балкани 6)", тъй като се отнася и за Косово.

Дипломатически източници в ЕС са заявили пред "Паис", че останалите 4 държави от ЕС, които не са признали Косово, биха се съгласили с текста на декларацията, ако правителството на Испания не бе я отхвърлило. Окончателното решение на Мадрид е било взето на 19 април.

Ето защо срещата на върха на ЕС и Западните Балкани, първата по рода си за последните 15 г. и посочвана като основен акцент на българското европредседателство, се оказва по-проблематична от очакваното.

Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., след фактическото разпадане на бивша Югославия. Освен от Испания, Косово не е признато и от други страни в ЕС - Гърция, Кипър, Словакия и Румъния, заради техни вътрешни проблеми с региони, които се борят за отделяне. Именно поради тази причина присъствието на косовска делегация в София предизвиква негодувание сред тях.

В началото на април Сърбия, Румъния, Испания и Гърция заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май заради участието на Косово и присъствието на неговия президент Хашим Тачи.

mediapool.bg