Кламер БГ - Новини: Израел готви карта с територии от Западния бряг за анексиране

Израел готви карта с територии от Западния бряг за анексиране

Свят

|
Нед, 09 Фев 2020г. 15:46ч.
Израел готви карта с територии от Западния бряг за анексиране

Израел започна да изготвя карта на териториите от Западния бряг, които ще бъдат анексирани в съответствие с мирния план, предложен от президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс. Американският посланик в Израел Дейвид Фрийдман обаче предупреди Тел Авив да не бърза толкова.

Изготвянето на картата "няма да отнеме дълго", увери късно в събота Нетаняху на предизборна среща в Маале Адумим. Премиерът заяви, че територията ще включва всички израелски селища и долината на река Йордан - територии, намиращи се под военната окупация на Израел от края на войната през 1967 г., но които палестинците искат да включат в бъдещата си държава.

"Единствената карта, която може да бъде приета, е карта на палестинската държава в границите от 1967 г. със столица Ерусалим", заяви снощи Набил Абу Рденех, говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

Едностранни стъпки на Израел за анексиране на земя на Западния бряг заплашват подкрепата на САЩ за подобни планове, каза обаче американският посланик в Израел Дейвид Фрийдманднес, цитиран от Ройтерс.

"Визията за мир на президента Доналд Тръмп е продукт на над три години тесни консултации с президента, премиера Нетаняху и техните съответни високопоставени екипи", написа Фрийдман в Туитър. Той добави, че в процеса по картографиране Израел е част от израелско-американска комисия и затова "всички едностранни действия преди приключването на работата на комисията заплашват плана и съгласието на САЩ".

След това Фрийдман каза пред репортери, че вероятно процесът няма да приключи до 2 март, когато в Израел ще има общи избори.

mediapool.bg