Кламер БГ - Новини: Изправен пред изборни проблеми, Тръмп събира отново екипа от 2016 г.

Изправен пред изборни проблеми, Тръмп събира отново екипа от 2016 г.

Свят

|
Ср, 10 Юни 2020г. 14:45ч.
Изправен пред изборни проблеми, Тръмп събира отново екипа от 2016 г.

Който поне веднъж е слушал речите на Доналд Тръмп, знае, че президентът обича да се връща към 2016 г. Той използва отново репликите, с които атакуваше Хилари Клинтън. Обича да си спомня и за драмата от изборната нощ, за слисаните телевизионни водещи, които съобщаваха как щат след щат отива при републиканците: Пенсилвания! Уисконсин!

А в лични разговори, водени по телефона от Белия дом, понякога си припомня и за приятелствата от онези дни и с носталгия се връща към спомена как беше заобиколен от пъстър предизборен екип, а частният му самолет летеше от град на град.

Сега Тръмп отново събира стария отбор.

През последните дни той разписа наемането на редица от ветераните от 2016 г. и за тазгодишната предизборна кампания, едно повторно назначаване на лоялни хора, последвало връщането в Западното крило и на други членове на първоначалния му екип. Като човек на навика, който изисква лоялност от другите и не се доверява лесно на никого, пет месеца преди изборите Тръмп реши да върне магията на онзи екип.

Но 2020 не е 2016 г. Съветниците на Тръмп са все по-разтревожени от състоянието на кампанията с оглед на това, че президентът се сблъсква с няколко кризи наведнъж - като се започне от здравните и икономически последици от коронавирусната пандемия и се стигне до масовите протести, залели страната.

"Прекрасно е, че екипът от 2016 г. отново се събира, но фактите са си факти. Тогава той спечели на косъм, но в същото време оттогава досега не е направил нищо, за да разшири подкрепата си", казва Сам Нунбърг, който съветваше Тръмп в ранните етапи на първата му предизборна кампания.

"Само с носталгия няма как да спечели. Тази надпревара просто не е същата. Тук няма да става дума за лозунги или теми, тук ще става дума за това какво си направил ти за мен, за да гласувам аз за теб", каза Нунбърг, неофициален съветник, който обаче няма да се включва отново в кампанията на президента. "За спечелване на рутинна победа (в тази ситуация) не може да става и дума. (В тази ситуация) или се адаптираш или умираш", добави политическият стратег.

Тези подкрепления в екипа на Тръмп идват точно когато президентът вече започва да осъзнава, че няма как да води кампанията по начина, по който е планирал от години да го направи - начин, който само допреди няколко месеца е изглеждал напълно осъществим, казаха трима представители на кампанията на президента и на Белия дом, пожелали анонимност.

Тръмп очакваше да се понесе на вълната на силното представяне на икономиката, но това беше преди пандемията да я съсипе. Той се надяваше да върне темата за войната на културите и обвиненията срещу "дълбоката държава", но това при положение че срещу него се беше изправил демократ от либералното крило на партията си, когото да може да обрисува като социалист. Тръмп не очакваше по-умерения Джо Байдън.

Външно Тръмп излъчва увереност. Въпреки това в частни разговори президентът е споделил пред съветниците си, че не може да повярва, че изостава в социологическите проучвания, и е реагирал гневно срещу шефа на кампанията Брад Парскейл заради състоянието на надпреварата, твърдят пожелалите анонимност официални източници.

От сегашната кампания, която разполага с много по-голяма инфраструктура и екип в сравнение с тази отпреди четири години, която беше водена доста по-неглиже, отрекоха връщането на ветераните от 2016 г. да е предизвикано от състоянието на предизборната надпревара или от липса на доверие към Парскейл.

"Вече повече от три години Брад гради най-голямата и най-добра политическа кампания в историята", каза Тим Мърта, отговорник за връзките с обществеността на кампанията. "Най-новите попълнения в екипа правят отбора на Тръмп още по-силен и консолидират още повече лидерската роля на Брад", добави той.

През последната една седмица кампанията на Тръмп нае Джейсън Милър - през 2016 г. той отговаряше за връзките с обществеността. Сега Милър ще се съсредоточи върху стратегията на кампанията и ще бъде свързващото звено между нея и Белия дом. На миналите избори той и тогавашният шеф на кампанията Стивън Банън заедно водеха подкаст в подкрепа на Тръмп.

Борис Епстайн, който след 2016 г. стана коментатор на консервативната телевизия "Синклер Бродкаст", сега се връща в кампанията на президента като съветник по стратегиите относно коалициите. Бил Степиън, главен съветник през 2016 г., наскоро бе повишен в заместник-ръководител на кампанията. Джъстин Кларк, друг дългогодишен съветник, застана начело на съдебната битка на кампанията по въпроса за правилата за гласуване.

"Всеки президент гледа да върне в кампанията за преизбирането си хората, които са били част от успеха му при спечелването на първия мандат", каза Милър, след което се похвали с какви ресурси разполага тазгодишната кампания. "Това, с което разполагаме сега си е направо като космическия кораб "Ентърпрайз" (корабът от Стар Трек) в сравнение с ръждясалото рибарско корабче от първата кампания", добави той.

В Белия дом също се завърнаха някои познати лица.

Хоуп Хикс беше първият говорител на кампанията на Тръмп, след като стана един от най-доверените му съветници в Западното крило. През 2018 г. тя напусна Белия дом само за да се завърне в него две години по-късно. Именно Хикс е сред хората, стоящи в основата на спорната снимка от миналата седмица на президента с Библията - той позира за тази снимка, пред църква, намираща се недалеч от Белия дом, като преди това знаково прекоси пеша площад "Лафайет" (също намиращ се до Белия дом), който преди това беше разчистен от протестиращи.

Джон Макенти, който беше личен съветник на Тръмп, допреди през 2018 г. да бъде уволнен от тогавашния шеф на президентския кабинет Джон Кели, се завърна през януари и се съсредоточи върху това да снабдява правителството с лоялни кадри.

Макар и Кори Левандовски, първият ръководител на кампанията на Тръмп, и Дейвид Боси, доверен негов приближен, официално да останаха извън тазгодишната кампания, те присъстваха на няколко неотдавнашни заседания за обсъждане на стратегии и бяха забелязани на борда на самолета на президента "Еър форс 1", както и в негови голф клубове.

Други от екипа на Тръмп от 2016 г. изобщо не са си тръгвали: Иванка Тръмп и Джаред Къшнър, дъщерята на президента и неговият зет, са старши съветници. Келиан Конуей, последният ръководител на кампанията на Тръмп през 2016 г., също продължава да работи в Белия дом като съветник. Дан Скавино отговаря за присъствието на президента в социалните мрежи, също работейки в Западното крило. Двамата големи синове на Тръмп, Доналд-младши и Ерик, както и съпругата на Ерик, Лара, също продължават да бъдат популярни имена, свързани с кампанията.

Но неколцина души от стария отбор не се върнаха. Сред тях са Банън, който продължава да подкрепя Тръмп въпреки начина, по който трябваше да напусне Белия дом, и Кийт Шилър, дългогодишния шеф на охраната на Тръмп.

"Той винаги ще разчита на една определена група хора, на които вярва, и които ще са се него докрай", каза Тимъти О'Брайън, биограф на Тръмп, отишъл впоследствие да работи за предизборната кампания на Майкъл Блумбърг. "Но има разлика между това да имаш доверие на определени хора и да умееш да преценяваш добре способностите им", добави той.

"Той има склонността да назначава хора, които се съгласяват с него", каза О'Брайън. "Той живее в балон", заяви той.

По БТА

mediapool.bg