Кламер БГ - Новини: И Холандия издаде паспорт с неутрален пол

И Холандия издаде паспорт с неутрален пол

Свят

|
Пон, 22 Окт 2018г. 16:53ч.
И Холандия издаде паспорт с неутрален пол

През уикенда в Холандия беше издаден първият полово неутрален паспорт в страната. Леоне Зейгерс получи правото пола му да бъде обозначен с "хикс", предвид самоопределението му като интерсексуален. Преди 57 години Леоне Зейгерс се ражда с белези и на двата биологични пола. Отгледан като момче, през 2001 година Зейгерс преминава през операция за смяна на пола, а днес се определя като интерсексуална личност, съобщи БНР.

През юни Зейгерс печели дело, в което се постановява, че невъзможността официално да се регистрира като "полово неутрален" нарушава правото на личен живот и самоопределение.

"Съдията реши, че съм демонстрирал достатъчно добре неутралността си, както и че социалният пол е от значение в днешно време. Че как се чувстваш е по-важно от физическото състояние", заяви Зеегерс, който вече притежава паспорт със знак "хикс" на мястото за пол.

Такива паспорти се издават в Аржентина, Австралия, Канада, Дания, Индия, Малта, Непал, Нова Зеландия и Пакистан. В Холандия всеки отделен интерсексуален човек ще трябва да продължи да разчита на индивидуално съдебно решение, което да му позволи такова законово определение.

Обратно към бетониране на биологичния пол се насочват Съединените щати. Според "Ню Йорк Таймс", администрацията на Доналд Тръмп обмисля стесняване на федералната законова дефиниция за полова идентичност. Тя ще може да е само мъжка или женска, определяна от гениталиите, с които съответният човек е роден.

Решението ще прекрати усилията от времето на Барак Обама за по-голямото признаване на личното самоопределение. Това доведе до спорове около ползването на полово разделени тоалетни и общежития, недоволство на консервативните кръгове и бойкот от определени агенции и щатски администрации.

Според "Таймс" сегашното здравно министерство ще предложи категоричната дефиниция за биологично определение на пола до края на годината.

mediapool.bg