Кламер БГ - Новини: Зеленски призова украинците да не изпадат в паника

Зеленски призова украинците да не изпадат в паника

Свят

|
Четв, 20 Ян 2022г. 13:25ч.
Зеленски призова украинците да не изпадат в паника

Володимир Зеленски, Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова украинците да не изпадат в паника и напомни, че страната живее с руската заплаха от години и винаги трябва да бъде подготвена за война, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

"Украйна не иска война, но винаги трябва да бъде готова за нея", каза Зеленски. Той посочи, че този риск съществува отдавна и сега не е станал по-голям. "Единственото, което е станало по-голямо, е преекспонирането на този риск", каза президентът във видеообръщение към нацията в сряда вечерта.

Зеленски отбеляза, че сега активно е атакувана не страната, а нервите на хората, за да изпитват постоянно чувство на паника.

Държавният глава посъветва сънародниците си да не се презапасяват с продукти и да теглят пари необмислено. Зеленски се обърна и към медиите със следния призив: "Бъдете средства за масово осведомяване, а не за масова истерия".

По думите му целта е по-скоро да се отслаби украинската икономика, така че украинският глас "не" по някои въпроси също да отслабне.

Зеленски увери, че Украйна укрепва отбранителните си способности и прави всичко възможно да реши кризата чрез дипломация.

Отношенията между Русия и Украйна са обтегнати от 2014 г., когато Москва анексира украинския полуостров Крим. Същата година в Източна Украйна започна подкрепян от Русия бунт.

Русия разположи военна техника и десетки хиляди военни близо до границата с Украйна, но отрича да планира инвазия и хвърля върху Запада вината за засилването на напрежението. Москва изпрати също руски войници в Беларус, като заяви, че става дума за съвместни военни учения, но това би й позволило да нападне съседна Украйна от север, изток и юг.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който бе на посещение в Украйна в сряда, заяви, че Русия може скоро да започне нова атака срещу Украйна.

Посещението на Блинкън в Киев имаше за цел да покаже подкрепа за Украйна. Американският държавен секретар увери, че Вашингтон ще продължи да предоставя отбранителна помощ на Киев и обеща на Русия да бъдат наложени тежки санкции, ако нападне Украйна. Той каза, че Вашингтон ще търси дипломатическо решение, докато това е възможно.

mediapool.bg