Кламер БГ - Новини: Зеленски иска преки преговори с Путин за уреждането на конфликта в Донбас

Зеленски иска преки преговори с Путин за уреждането на конфликта в Донбас

Свят

|
Ср, 20 Май 2020г. 17:27ч.
Зеленски иска преки преговори с Путин за уреждането на конфликта в Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че е уверен в необходимостта от преки преговори с президента на Русия Владимир Путин, за да се намери изход от ситуацията, създала се около уреждането на конфликта в Донбас, предаде ТАСС.

"Давам си още няколко месеца, за да можем да намерим дипломатически изход от тази ситуация в рамките на Минските споразумения", каза Зеленски на пресконференция в Киев, организирана по случай първата му година като президент.

"Не бих искал да използвам план Б или В. Макар че обществото оценява по различен начин преките преговори между Зеленски и Путин, аз съм уверен, че ние трябва да правим това", подчерта той.

Коментирайки перспективите за среща на върха в нормандския формат, Зеленски също посочи необходимостта от контакти с ръководството на Русия. Запитан дали е възможна скорошна среща на върха в нормандския формат, президентът, цитиран от Франс прес, отбеляза, че това едва ли ще стане, докато не бъде облекчена кризата, породена от коронавируса, защото в момента всички страни са прекалено заети с нея.

Той съобщи, че на преговорите с представителите на САЩ, Канада и страните от ЕС винаги се обсъжда въпросът за Крим. "За Крим в информационното пространство на страната може би се говори малко, но въпросът съвсем не е малък за държавата Украйна. Аз непосредствено обсъждам ситуацията с всички, с които се срещам. . . И САЩ, и Канада, и повечето стани от ЕС, включително Германия и Франция, всички говорят за санкционна политика спрямо Русия. Докато Крим не ни бъде върнат, санкциите няма да паднат", каза Зеленски.

Той отбеляза, че кардинално се отличава от своя предшественик Петро Порошенко както по човешки качества, така и по действията си като държавен глава.

"Аз винаги отговарям със сърцето си. Отличавам се от Порошенко по всичко - физиологически и като президент. Аз съм честен и порядъчен човек, който наистина милее за своята страна, ... уважавам гражданите й и държавния език", каза той.

Президентът нарече нормално това, че неговата партия и партията на Порошенко са гласували заедно в парламента проекта на закона за банковата дейност, който е условие за получаване на транш от МВФ. "Законът беше нужен, за да получим пари от МВФ", каза той, отговаряйки на въпрос за сходството на политическия му курс с този на Порошенко.

Президентът каза още, че в Украйна няма езиков въпрос и че този въпрос се създава изкуствено. "Трябва да има справедливост за всички. У нас съществуват много национални малцинства, за мнозина родният език не е украински, но смятам, че всички трябва да знаят украински език, това е нормално", посочи той.

Държавният глава специално се спря на трудностите в отношенията с Унгария заради разногласията по езиковия въпрос. "Те (унгарците) блокират членството ни в ЕС и НАТО, и ние знаем защо. Именно заради такива въпроси - . . . историческото наследство и въпроса за езика", каза президентът. Той изрази готовност да се срещне с унгарския премиер и да подпише комплексен меморандум, който да уреди разногласията по този въпрос.

Говорейки за политическото си бъдеще, Зеленски каза, че ще помисли дали ще издигне кандидатурата си за втори президентски мандат. "Виждам, че това е сложна работа. Никой няма да ти каже благодаря. Но ако имам голяма подкрепа от народа на Украйна, ще помисля за това. За целия списък от (предизборни обещания) един мандат е недостатъчен", посочи той на пресконференцията си.

Според различни оценки, отбеляза той, сега за него са готови да гласуват между 40 и 50 процента от избирателите, но ако достигне до втори тур, тази подкрепа може да достигне 75 процента. "Мисля, че това отговаря на въпроса как се отнася народът към мене", каза Зеленски.

На втория тур на президентските избори в Украйна на 21 април 2019 г. той събра 73,2 на сто от гласовете, като изпревари почти три пъти опонента си Петро Порошенко.

mediapool.bg