Кламер БГ - Новини: Защо изборът на кандидат за вицепрезидент на САЩ има по-голямо значение от обикновено

Защо изборът на кандидат за вицепрезидент на САЩ има по-голямо значение от обикновено

Свят

|
Вт, 11 Авг 2020г. 16:36ч.
Защо изборът на кандидат за вицепрезидент на САЩ има по-голямо значение от обикновено

Въпреки цялата потайност и спекулации, които обикновено съпровождат търсенето на кандидат за вицепрезидент, това решение рядко оказва влияние върху изборите. Но тази година ситуацията може да е различна в момент, когато предстои Джо Байдън да обяви своя кандидат.

Решението най-малкото ще измести фокуса на кампанията поне временно от бурното президентство на Доналд Тръмп към самия Байдън. Повечето демократи не се чувстват удобно с това, като се има предвид склонността на Байдън към гафове и настойчивата липса на въодушевление от неговата кандидатура.

По-важното е, че този избор предлага на Байдън необичайна възможност да обедини партията, все още разклатена от победата на Тръмп през 2016 г., и да укрепи нейното бъдеще. Той вече се е ангажирал да избере жена и обмисля няколко чернокожи жени. А след като Байдън не се е ангажирал да се бори за втори мандат, неговият кандидат за вицепрезидент може да попадне в силна позиция да бъде издигнат от Демократическата партия за кандидат-президент през 2024 г. и да оформя националната политика през следващото десетилетие.

Сенатор Тим Кейн от Вирджиния, който беше кандидат за вицепрезидент на Хилари Клинтън през 2016 г., каза, че решението на Байдън "може да бъде най-силно и лично преживеният избор на вицепрезидент в историята".

"Никой не познава този пост по-добре от Джо Байдън и никой не е вършил тази работа по-добре от Байдън, следователно той наистина ще вземе в свои ръце този избор", каза Кейн в интервю.

Той не се съгласи с тези, които омаловажават влиянието на кандидатите за вицепрезидент, като изчисли, че е добавил около 2 процентни пункта към разликата от 5 пункта, с която Клинтън спечели във Вирджиния.

Байдън казва, че основен приоритет е да се избере някой, който може да пристъпи към президентството още от първия ден, но моментната политика изправя белия мъж с прошарена коса на прага на исторически избор. Той може да стане първият кандидат-президент от голяма партия, който избира цветнокожа жена. Макар той да обеща преди месеци да избере жена, дебатите за системния расизъм в страната засилиха натиска за избиране на чернокожа жена.

Не е обаче сигурно, че той ще направи това. Миналия уикенд той имаше неофициална среща с губернатора на Мичиган Гречън Уитмър, която е бяла. Байдън казва в публични изявления, че тя остава в неговия кратък списък. Водещ претендент е и сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън, която също е бяла.

Кампанията на Байдън отказва да коментира неговото търсене, но напоследък екипът му е в контакт с малка група финалисти, включваща поне четири цветнокожи жени: сенатора от Калифорния Камала Харис, бившия съветник по националната сигурност Сюзан Райс, конгресмена от Калифорния Карън Бас и сенатора от Илинойс Тами Дъкуърт.

Някои бяха инструктирани в края на миналата седмица да не напускат Вашингтон, което показва, че предстоят още лични разговори или същинско обявяване.

В партията има известно напрежение за това колко скоро преди националния конгрес на демократите Байдън да обяви своето решение. Финалисти и техни съюзници смятат, че процесът вече се е проточил твърде дълго, но опитни служители на Демократическата партия искат Байдън да изчака колкото се може повече преди началото на конгреса на 17 август, за да ограничи излагането на кандидата за вицепрезидент на нападките, които се очакват, независимо кого ще избере той.

Повечето от жените нямат силни връзки с конкретен колебаещ се щат, което да предостави на демократите географско предимство тази есен, а това до известна степен би представлявало скъсване с предишна традиция. Но съюзниците на Байдън се надяват, че историческият характер на неговия избор може да помогне за активизирането на две ключови групи избиратели на демократите: жените и цветнокожите.

Някои хора от кампанията в частни разговори изразяват съмнение, че дори един исторически избор би оказал значително влияние. Има силно убеждение, че след като само за кратко вниманието се насочи към кандидата за вицепрезидент на Байдън, изборите бързо биха се превърнали отново в референдум за президентството на Тръмп, а това може да бъде цялата мотивация, от която демократите се нуждаят, за да предизвикат масова избирателна активност през ноември.

Все пак Байдън рискува да се сблъска с истинска враждебна реакция от своите привърженици, ако не избере цветнокожа жена, казват някои активисти.

"Би било безразсъдно да се избере бял кандидат за вицепрезидент в партия, която е толкова зависима от черните и кафявите избиратели", каза Айми Алисън от политическата мрежа за подкрепа на цветнокожите жени "Тя, народът". "Чернокожа жена за вицепрезидент е изцелително свързващо звено, от което се нуждае нашата страна точно сега, за да управлява този исторически момент."

Кандидатите за вицепрезидент рядко са решаващ фактор на президентските избори.

Кейн може да е дал на Клинтън скромен тласък в своя щат преди четири години, но не попречи на белите мъже масово да изоставят демократите на други места. Кандидатът на републиканците Мит Ромни избра кореняка от Уисконсин Пол Райън през 2012 г., но загуби родния щат на Райън с почти 7 пункта. Тръмп, който е от Ню Йорк, спечели Уисконсин четири години по-късно в кандидатска двойка с Майк Пенс, който беше непопулярен губернатор в Индиана.

Някои историци твърдят, че включването на Линдън Джонсън в кандидатската двойка е помогнало на Джон Ф. Кенеди да победи в Тексас през 1960 г. и да спечели Белия дом.

Избирането на губернатора на Аляска Сара Пейлин от Джон Маккейн през 2008 г. може би е най-скорошният пример за кандидат-вицепрезидент, оказал влияние върху изборите. В този случай тя имаше отрицателно въздействие, когато се показа незапозната с международните въпроси и неподготвена за президентството. Но хората, участвали в решението, твърдят, че през онази година са оказали влияние по-големи сили и загубата на Маккейн не е била само заради Пейлин.

"В кампанията имаше много гняв и хаос, които оказаха влияние върху нея, но всички изборни проучвания на поведението на избирателите показаха, че всъщност (присъствието на Пейлин) в кандидатската двойка не е имало никакво електорално въздействие", каза бившият съветник от кампанията на Маккейн Стив Шмит, според когото загубата на Маккейн се е дължала на сриването на икономиката на страната и желанието на избирателите за промяна след президентството на Джордж У. Буш.

"В ретроспекция това очевидно беше ужасно решение", каза Шмит за Пейлин, "но хората гласуват за този, който е начело на кандидатската двойка".

Бившият губернатор на Уисконсин Скот Уокър - републиканец, който дейно участваше във вицепрезидентските приготовления на Райън през 2012 г., каза, че главната цел на избора на кандидат за вицепрезидент е да се намери някой, който може да допълни кандидата за президент. Но преди всичко тази личност трябва да не навреди.

Кампанията на Тръмп с нетърпение очаква обявлението на Байдън и почти сигурното отклоняване на вниманието, което ще предизвика то, от усилията на републиканския президент да овладее пандемията от коронавирус, да съживи икономиката и да обедини нацията. Като се има предвид напредналата възраст на Байдън, говорителят на кампанията на Тръмп Тим Мърто предсказа, че неговият избор ще бъде доста по-важен от този на предишни кандидати.

"Изборът му на вицепрезидент може да се разглежда като един вид негово завещание приживе в политически план", каза Мърто за Байдън, който е с три години по-възрастен от Тръмп.

Той отказа да посочи конкретни критики към финалистите, след като беше попитан. "За нас е без значение кого ще избере той", каза Мърто, "защото който и да е, ще ни предостави удобни възможности."

По БТА

mediapool.bg