Кламер БГ - Новини: Руски съд остави Навални в ареста и отхвърли жалбата му

Руски съд остави Навални в ареста и отхвърли жалбата му

Свят

|
Четв, 28 Ян 2021г. 17:09ч.
Руски съд остави Навални в ареста и отхвърли жалбата му

Руски съд постанови днес Алексей Навални да остане в ареста, отхвърляйки жалбата на опозиционера срещу задържането му. Навални определи решението като очаквано, предаде Ройтерс в четвъртък.

В обръщение към председателя на съдебния състав, направено по видеовръзка от затвора, преди да бъде произнесено решението, критикът на Кремъл поиска да бъде освободен. Той възнегодува остро срещу обвиненията срещу него, които определи като абсурдни и скалъпени от руските власти, за да го маргинализират поради политически съображения.

"Никога няма да позволим тези хора да превземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега може и да е на ваша страна. Можете да ме поставите в белезници. Това обаче няма да продължи вечно", каза той.

След като решението беше обявено, Навални се обърна към съдията с думите: "Всичко ми беше ясно преди да започне съдебното изслушване, благодаря ви".

На 18 януари, след като се върна в Русия за пръв път, откакто беше отровен с бойно отровно вещество през август, Навални, изявен критик на президента Владимир Путин, беше задържан за срок от 30 дни за нарушаване на условията по гаранцията си - нещо, което той отрича да е направил. С оглед на висящите срещу него най-различни дела 44-годишният опозиционер е заплашен да прекара години в затвора. Западът призова Русия да го освободи, а миналата събота десетки хиляди руснаци протестираха срещу поставянето му зад решетките.

Сподвижници на Навални призоваха за нови протести в края на тази седмица с искане за неговото освобождаване. Властите предупредиха, че всякакви демонстрации ще бъдат незаконни и ще бъдат разпръснати.

Адвокатите на Навални казаха, че той ще обжалва оставянето си зад решетките и ще сезира съда в Страсбург.

"Обезателно ще подадем касационна жалба и ще се обърнем и към Европейския съд по правата на човека", заяви пред журналисти адвокатът на Навални, Вадим Кобзев.

Властта засилва натиска

Същевременно руската полиция увеличи разследванията, обиските и арестите, насочени срещу намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални и негови приближени. За това съобщи екипът му няколко дни преди нови митинги срещу властта.

Успоредно с това, надзорният орган в телекомуникационната сфера Роскомнадзор обяви, че ще санкционира социалните мрежи и сайтове Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ТикТок, ВКонтакте, Однокласники и ЮТюб за това, че са разпространили онлайн съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в събота в подкрепа на Навални.

"Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха ми вратата", извика към журналистите от прозореца си Юлия Навална, съпругата на опозиционера, чийто московски апартамент вчера стана обект на полицейска акция.

Претърсване беше извършено и в офисите на организацията на опозиционера - "Фонд за борба с корупцията", съобщи в Туиър Любов Собол, една от приближените му.

Директорът на тази организация Иван Жданов каза, че други две полицейски акции са били насочени срещу апартамент на опозиционера, където е бил брат му Олег, и срещу апартамента на говорителката на Навални Кира Ярмиш, осъдена миналия петък на девет дни затвор.

Според същия източник тези акции са проведени в рамките на разследване за нарушаване на "здравните норми", които са в сила заради епидемията от новия коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера.

"Беше установено, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия коронавирус", обяви преди обиските министерството на вътрешните работи, което твърди, че в Москва са демонстрирали заразени хора.

Разследвания и глоби

"Поразен съм до каква степен един човек - Навални, изглежда притеснява, дори плаши руското правителство", реагира във Вашингтон новият американски държавен секретар Антъни Блинкън. "Дълбоко загрижени сме за сигурността на Навални", добави той, коментирайки, че Навални е говорител на "много, много руснаци и би трябвало да го слушаме, а не да му се запушва устата".

Разследванията, свързани със съботните демонстрации, се увеличават, а едновременно с това привържениците на Навални, отявлен борец срещу корупцията и заклет враг на Кремъл, обявиха нови митинги в неделя.

В Москва е планирана демонстрация пред централата на Федералната служба за сигурност (ФСС), преди Алексей Навални да се яви пред съда идната седмица. Има риск той да получи ефективна присъда.

Организаторите се надяват да повторят успеха от предишния ден на действия - 23 януари, когато десетки хиляди руснаци престъпиха забраната за демонстрации.

Руският Следствен комитет, натоварен да води важни разследвания, обяви вчера, че са образувани двайсетина досъдебни производства във връзка с демонстрациите, по-конкретно за призиви за всяване на смут, за хулиганство, насилие срещу полицаи или за подстрекаване на непълнолетни да извършват незаконни действия.

Надзорният орган в сферата на телекомуникациите Роскомнадзор обяви, че на социални мрежи, сред които Фейсбук, Инстаграм, ТикТок и Туитър, ще бъдат наложени глоби до 4 милиона рубли (около 52 600 евро по настоящия курс), за това, че не са премахнали призиви, подбуждащи непълнолетни да участват в демонстрациите.

Арести

Няколко приближени на Навални бяха задържани днес, преди наказателен съд да разгледа жалбата срещу ареста му и няколко дни преди нови демонстрации, планирани в цяла Русия.

Братът на опозиционера, Олег Навални, и Любов Собол, която става все по-значима фигура в движението на критика на Кремъл, са задържани в предварителния арест за 48 часа за "нарушаване на здравните норми", които са в сила в страната заради епидемията от коронавирус.

Олег Навални току-що беше задържан за 48 часа в главното следствено управление на МВР. Това означава, че той вече е заподозрян по това дело, написа в Туитър Иван Жданов, "дясната ръка" на Алексей Навални.

Адвокатът на Любов Собол, Владимир Воронин, коментира в същата социална мрежа, че задържането й е пълна лудост и произвол.

Мария Альохина от "Пуси райът" също е била задържана за 48 часа на същото основание, съобщи в Инстаграм Надежда Толоконникова от руската феминистка пънк група.

В ареста е и Анастасия Василиева, която оглавява здравен синдикат, частично свързан с Навални, каза Жданов. Задържани са и други сътрудници на опозиционера.

На видеоклип, разпространен в медии и социални мрежи, Василиева свири на пиано в дома си, докато разследващи претърсват апартамента й.

От своя страна, руската дипломация осъди в изявление разпространяването на "фалшиви новини" за Русия от американските интернет гиганти, които "систематично възпроизвеждат провокативно съдържание, разпространявано след това координирано от американското посолство в Москва".

В тази връзка, вчера на представител на посолството беше връчена протестна нота, като Русия предупреди, че "си запазва правото на ответни действия".

Министерството на вътрешните работи започна разследване за пътните блокади, особено в далекоизточния град Владивосток, където протестиращите бяха блокирали движението, докато демонстрираха.

Протестите в стотина руски градове, изключителен географски обхват за Русия, доведоха до близо 3900 ареста.

Алексей Навални обвини ФСС, че в края на август го е отровила с нервнопаралитчно вещество по заповед на руския президент Владимир Путин. Обвиненията бяха отхвърлени от Кремъл.

След петмесечно възстановяване в Германия, на 17 януари опозиционерът се върна в Русия и незабавно беше арестуван. Той е обект на множество съдебни производства.

mediapool.bg