Кламер БГ - Новини: Германия експулсира двама руски дипломати заради убийство в Берлин

Германия експулсира двама руски дипломати заради убийство в Берлин

Свят

|
Ср, 04 Дек 2019г. 17:42ч.
Германия експулсира двама руски дипломати заради убийство в Берлин

Германското външно министерство заяви, че е обявило за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин заради поръчковото убийство на грузинец в германската столица, предаде Ройтерс.

Министерството заяви, че е решило да експулсира двамата дипломати, защото руските власти не са съдействали на разследването на убийството. От самото начало за поръчковото убийство беше заподозряна Русия. Кремъл категорично отрича да е замесен.

Тази сутрин посланикът на Русия в Германия Сергей Нечаев е бил извикан в германското външно министерство, където му е била предадена вербална протестна нота във връзка с нови сведения по делото за убийството на грузински гражданин в Берлин.

Според електронното издание на сп. "Шпигел" в нотата е поискано Русия да сътрудничи на германската федерална прокуратура, която е поела разследването.

Разследването се пое от германската федерална прокуратура, тъй като има достатъчно улики, сочещи, че убийството е извършено "било по заповед на руските държавни власти, или от властите на Чечения като част от Руската федерация", отбелязва германското външно министерство.

На 23 август в парка Тиргартен в Берлин беше застрелян с три куршума, от които два в главата, 40-годишният грузински гражданин Зелимхан Хангошвили, който е воювал на страната на антируски сепаратисти в Чечения, предаде Франс прес.

Убийството било извършено с пистолет със заглушител. Очевидци го определили като екзекуция.

Близо до местопрестъплението бил задържан руснак, който имал документи за самоличност на името на Вадим Соколов, 49-годишен. Те обаче не съществуват в руските бази данни.

Смята се, че задържаният в действителност е 54-годишният Вадим Красиков, срещу когото Москва е издала международна заповед за задържане за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Видеокадри показват как той се приближава до жертвата с колело и стреля в гърба и главата й.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като абсолютно безпочвени подозренията, че Русия може да е замесена в убийството на грузинеца в Берлин.

Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Смятаме изявлението на германската страна за експулсиране на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователно и неприятелско. Политизираният подход към следствени въпроси е недопустим. Принудени сме да осъществим комплекс от ответни мерки", заяви руското дипломатическо ведомство.

Германия е решила да изгони двамата служители на руското посолство, след като станало ясно, че Русия не съдейства за разследването на убийството в Берлин на грузински гражданин, заяви днес канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Другата седмица ще се срещна с руския президент и ще го информирам", каза тя в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон. "Взехме това решение, защото не срещнахме подкрепа от руска страна в изясняването на това убийство", добави Меркел.

mediapool.bg