Кламер БГ - Новини: Заев не желае ново влошаване на отношенията със съседите на Северна Македония

Заев не желае ново влошаване на отношенията със съседите на Северна Македония

Свят

|
Пон, 25 Ноем 2019г. 07:59ч.
Заев не желае ново влошаване на отношенията със съседите на Северна Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че няма да позволи отново влошаване на отношенията със съседните държави и създаване на нови проблеми. Той посочи в интервю за "Радио Свободна Европа", че България е била сред най-големите поддръжници на страната за започване на преговори за присъединяване към блока.

На въпрос за историческите въпроси между България и Северна Македония, Заев отговаря, че те ще бъдат решени с преговори.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от своя страна посочи в интервю за македонското електронно издание "Курир", че смята да подкрепи всичко, което е добре и за двете страни. Според него обаче няма дилема "нито за нашия македонец Гоце Делчев, нито за борбата му за създаването на македонска държава, нито за уникалността на македонския език", съобщи БНР.

ВМРО-ДПМНЕ е известна с твърдата си позиция срещу желанието за компромиси с България, което демонстрират социалдемократите на Зоран Заев.

Скопие очакваше да получи тази година дата за начало на преговори за присъединяване в ЕС, но Франция и други страни блокираха началото на процеса, което предизвика политическа криза в Северна Македония и предсрочни избори, които са планирани за следващата година.

mediapool.bg