Кламер БГ - Новини: Журналист загина при терористичен акт в Северна Ирландия

Журналист загина при терористичен акт в Северна Ирландия

Свят

|
Пет, 19 Апр 2019г. 08:55ч.
Журналист загина при терористичен акт в Северна Ирландия

Млада жена на 29 години е загинала при инцидент, който местните власти определиха като "терористичен“. Убийството е станало в предградие на северноирландския град Лондондери, съобщи в петък британската полиция, цитирана от ДПА. ББС съобщава, че жертвата е журналист, но не се съобщава името й, нито медията, за която работи.

"За жалост, мога да потвърдя, че след стрелба тази нощ 29-годишна жена е била убита", съобщи местният полицейски началник Марк Хамилтън в публикация в Туитър. "Разглеждаме това като терористичен инцидент и сме започнали разследване за предумишлено убийство", допълва той.

В предградието са хвърляни и коктейли "Молотов", които са подпалили няколко автомобила. Размириците в Лондондери се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г., отбелязва ДПА, цитирана от “novini.bg“.

В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.

"Първите ми мисли, моите и на партията ми са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството й, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък", добави О'Нийл.

Споразумението от Разпети петък е мирно споразумение между британското и ирландското правителство от 1998 г.

mediapool.bg