Кламер БГ - Новини: Ердоган призова за повтаряне на кметските избори в Истанбул

Ердоган призова за повтаряне на кметските избори в Истанбул

Свят

|
Съб, 04 Май 2019г. 17:58ч.
Ердоган призова за повтаряне на кметските избори в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за повтаряне на кметските избори в Истанбул, които доведоха до победа на кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, предаде Ройтерс.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, която също така загуби контрол и над столицата Анкара на кметските избори на 31 март, вече внесе обжалване във Висшата избирателна комисия за анулиране на изборите в Истанбул заради нередности и поиска провеждане на нови избори, предава БТА.

"Има спорове тук, това е ясно. Има нередност тук, това също е ясно. Нека се обърнем към хората и видим какво ще кажат, и какъвто и да е резултатът, ние ще го приемем", заяви Ердоган пред турски бизнесмени в Истанбул.

Турция е готова да окаже пълна подкрепа на международните инвеститори, заяви още турският президент, като добави, че макар атаките върху икономиката чрез турската валута да продължават, правителството държи ситуацията под контрол, предаде Ройтерс.

Турция премина през години на бърз икономически растеж, подхранван от строителен бум и евтини кредити. Но икономиката се забави рязко под влияние на валутната криза, която миналата година доведе до спад с 30 процента на стойността на лирата спрямо долара.

Ердоган обвинява външни сили за състоянието на икономиката.

"Въпреки че усилията за сриване на нашата икономика чрез валутния курс продължават, ние имаме контрол сега", заяви той пред турски бизнесмени в Истанбул.

mediapool.bg