Кламер БГ - Новини: Бившият президент на Киргизстан бе арестуван след сблъсъци на командоси с негови привърженици

Бившият президент на Киргизстан бе арестуван след сблъсъци на командоси с негови привърженици

Свят

|
Четв, 08 Авг 2019г. 18:19ч.
Бившият президент на Киргизстан бе арестуван след сблъсъци на командоси с негови привърженици

Полицията на Киргизстан задържа днес бившия президент Алмазбек Атамбаев след сблъсъци с негови привърженици, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Атамбаев бе арестуван след вчерашния неуспешен опит за задържането му, при който загина един полицай и близо 80 души бяха ранени.

Първият опит на полицията късно снощи да арестува Атамбаев в дома му край Бишкек се провали, след като негови привърженици му се притекоха на помощ и влязоха в сблъсък с полицията.

Насилието създаде риск от нова вълна на хаос в бившата съветска република, която граничи с Китай и в която има руска военновъздушна база. Първите двама киргизстански президенти след обявяването на независимостта от Съветския съюз бяха свалени вследствие на бунтове, припомня Асошиейтед прес.

Алмазбек Атамбаев, който бе президент от 2011 до 2017 г., обвини приемника си и свое някогашно протеже Сооронбай Жеенбеков, че е изфабрикувал фалшиви криминални обвинения срещу него, за да заглуши критиките на Атамбаев. Бившият президент призова привържениците си да се съберат на демонстрация днес в столицата Бишкек, за да поискат оставката на Жеенбеков.

Поддръжниците на Атамбаев обаче не се събраха днес за проява в Бишкек, а тръгнаха към дома му, за да предотвратят повторен опит за неговото задържане от силите за сигурност. В крайна сметка хиляди полицаи, въоръжени с водни оръдия и шокови гранати, преодоляха съпротивата им и задържаха Атамбаев.

След ареста бившият президент бе откаран в главното следствено управление на киргизстанското вътрешно министерство.

mediapool.bg