Кламер БГ - Новини: Експулсирането на чеченец в Русия повдига въпроси за стратегията на Париж

Експулсирането на чеченец в Русия повдига въпроси за стратегията на Париж

Свят

|
Вт, 13 Апр 2021г. 16:50ч.
Експулсирането на чеченец в Русия повдига въпроси за стратегията на Париж

Опонент на чеченския ръководител Рамзан Кадиров, който е заплашен от смърт в Русия или ислямист, който застрашава националната сигурност? Експулсирането от Франция в Москва на чеченеца Магомед Гадаев поражда тревога за съдбата му и въпроси за стратегията на Париж, предава агенция Франс прес.

Представяният като опонент на Кадиров 36-годишен мъж беше експулсиран в петък въпреки становище на Националния съд за правото на убежище от 10 март, в което се казва, че експулсиране в Русия би било в разрез с международното право.

"Случи се това, от което се опасявахме. От вчера, тоест 48 часа след връщането му, той е предаден на чеченците. Всички са изгубили контакт с него", каза Жан-Франсоа Дюбост, който отговаря за програмата "Защита на населенията" в "Амнести интернешънъл".

Правозащитната организация категорично осъжда това експулсиране, което по думите й е "явно нарушение на международните задължения на Франция" и изразява "изключително безпокойство от опасностите, които вече застрашават безопасността и живота на Гадаев".

В неделя чеченски полицай е отделил Магомед Гадаев от адвоката му в руския град Новий Уренгой в Западен Сибир, след което го е отвел в неизвестно направление, каза Олег Орлов от ръководството на руската НПО "Мемориал".

"Боя се, че повече няма да се появи", каза адвокатът му Арно Тулуз, който изтъква на какви рискове е подложен клиентът му, бивш "чеченски революционер", който в миналото вече е бил "задържан няколко седмици в Русия".

"Ключов свидетел"

Адвокатът напомни, че Гадаев е свидетел в съдебна процедура за "нечовешко и унизително отношение" от представители на чеченските власти при тайни задържания.

"Екстрадирането на човек, който е бил и продължава да е ключов свидетел в дело срещу структурите на Рамзан Кадиров, го осъжда на изтезания", възмути се Олег Орлов, чиято НПО отдавна разследва изстъпленията в тази руска кавказка република.

Френският вътрешен министър оправда експулсирането на Гадаев с това, че той е "известен с отдавнашните си връзки с ислямисткото движение и международния джихад".

"Той също така е бил осъждан в Белгия и Франция за тежки прояви на насилие", уточни министерството за Гадаев, който през 2010 г. е избягал от Русия в Полша.

През 2011 г. Полша му даде статут на бежанец, но му го отне няколко години по-късно.

Още с пристигането си във Франция Магомед Гадаев се е опитал да получи бежански статут, но неуспешно. От 2013 г. той е с т.нр. досие "С" като лице, което може да представлява риск за националната сигурност. От няколко месеца властите се опитваха да го експулсират в Полша, която отказва да го приеме.

Експулсирането му отговаря на политически приоритет на вътрешния министър Жералд Дарманен, смята специалистът по въпросите на даването на убежище в сдружението "Ла Симад" Жерар Садик.

Сдружението упреква министъра, че ускорява експулсиранията на чеченски граждани, както той го заяви след обезглавяването на учителя по история Самюел Пати на 16 октомври 2020 г.

Учителят беше убит от млад чеченски ислямист, след като беше обвинен в ислямофобия в социалните мрежи защото показал в час карикатури на ислямския пророк Мохамед от седмичника "Шарли ебдо".

Промяната в политиката се изразява и в повече отнемания на бежанския статут. На 19 октомври 2020 г., три дни след убийството на Пати, Френската агенция за защита на бежанците и лицата без гражданство отказа подобна защита на Магомед Гадаев.

"В момента има 5-6 случая със същия начин на действие: позоваване на въпроси за обществения ред и националната сигурност за експулсиране, дори при отсъствие на присъда" на дадено лице, каза Жан-Франсоа Дюбост.

В случая на Гадаев запознат с положението внася уточнение: "Установено е, че той многократно е посетил Русия съвсем безопасно, което показва, че не се чувства застрашен в страната си на произход."

Поддръжниците на Гадаев пък се готвят за нова правно-дипломатическа битка: да се опитат да издействат от Париж връщането му във Франция.

По БТА

mediapool.bg