Кламер БГ - Новини: Експлозията в Бейрут разкри корупционните проблеми при помощите за Ливан

Експлозията в Бейрут разкри корупционните проблеми при помощите за Ливан

Свят

|
Пон, 10 Авг 2020г. 14:46ч.
Експлозията в Бейрут разкри корупционните проблеми при помощите за Ливан

Болниците и училищата, след това разбитите и огънати водопроводи, а после и кратера, който е на мястото на някогашното пристанище на Ливан.

Нуждите за възстановяване на Ливан са огромни, но огромен е и въпросът как да се гарантира, че милионите долари обещана международна помощ няма да бъдат присвоени в една страна, пословична с изчезващите пари, невидимите инфраструктурни проекти и отказа й отказа да се дава отчет за финансовите средства.

В основата на тези страхове е пристанището - епицентър на експлозията, опустошила Бейрут, сърцето на зависимата от вноса ливанска икономика и толкова доходоносен източник на корупция, че политическите сили в Ливан искаха да си поделят контрола върху него, за да може всеки да получи парче от баницата.

Вчерашната донорска телеконференция беше ръководена от френския президент Еманюел Макрон. Миналата седмица в Бейрут той бе заобиколен от разплакани хора, пострадали от експлозията на амониевия нитрат, които го умоляваха да направи така, че разрушението на столицата да не подхрани корупцията, която те обвиняват за опустошилата Бейрут експлозия.

Шефката на Международния валутен фонд, която иска одит на ливанската централна банка, преди да й даде каквито и да било пари, го каза съвсем ясно: никакви пари, ако няма промени, които да гарантират, че обикновените ливанци няма да бъдат смазани под тежестта на дълг, чиито ползи няма да видят никога.

"Сегашните и бъдещите поколения ливанци не бива да бъдат обременени с повече дългове, отколкото могат да изплатят. Ангажирането с тези реформи ще даде достъп до милиарди долари в полза на ливанския народ", каза ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева.

Световни лидери, сред които президентът Доналд Тръмп, както и правителствени служители и представители на международни организации, участваха вчера в организираната от Франция и ООН видеоконференция за оказване на спешна помощ на Ливан.

Международната дипломация обикновено използва предпазливи формулировки. Фалшифицираните вотове са "нередовни". Отговорът на гневните протести трябва да е "премерен". Изчезващите пари налагат "прозрачност".

Но отговорът на Макрон на множеството в Бейрут и думите му по-късно при откриване на конференцията бяха необичайно откровени: помощта "няма да попадне в корумпирани ръце", а дискредитираното държавно управление на Ливан трябва да се промени.

На първо време отиващата в Ливан помощ е само за спешни хуманитарни случаи и е относително лесно да се следи харченето й. САЩ, Франция, Великобритания, Канада, Австралия и други страни ясно заявиха, че парите ще отиват директно в надеждни местни хуманитарни организации като Ливанския Червен кръст или в агенции на ООН.

"Помощта ни в никакъв случай няма да стига до правителството. Помощта ни отива при народа на Ливан", каза Джон Барса от Ю Ес ейд.

Същинското възстановяване обаче налага огромен внос на материали и оборудване. Договорите за изпълнители и подизпълнители осигуряват на управляващия елит на Ливан неговото богатство и власт, а страната остава с некачествени пътища, редовни прекъсвания на електроподаването, купчини от отпадъци по улиците и нередовно водоснабдяване.

"Равнището на инфраструктурата в Ливан днес е пряко свързано с равнището на корупцията. Имаме спешна нужда от повече долари, но си давам сметка, че ливанското държавно управление и неговите ведомства не са компетентни", каза Нимат Фрем, известен ливански бизнесмен и независим депутат.

Ливан е натрупал дълг от около 100 милиарда долара при население малко под 7 милиона души - пет милиона ливанци и два милиона сирийци и палестинци, предимно бежанци. Електрическата му компания, която като пристанището се управлява от различни фракции, обявява загуби от по 1,5 милиард долара годишно, въпреки че според Фрем повечето заводи си купуват генератори, защото електроподаване по-често няма, отколкото има.

"Има един Ливан на едрите кражби и Ливан на дребните кражби. Ливан на дребните кражби съществува, но не той е вкарал страната в дупката, в която сме затънали", каза Надим Хури, изпълнителен директор на Института за арабска реформа.

Според Хури досега помощта се е използвала като инструмент от политиците, които вземат за себе си част от нея и раздават работа и пари на поддръжниците си.

В Ливан по данни на "Трансперънси интернешънъл" 37 процента от хората казват, че им се налага да плащат подкупи, спрямо 4 процента в съседна Йордания. На протестиращите им е дотегнало от тези всекидневни древни унижения, както и от по-големия проблем със сриващата се държавност и са взели на мушка и двете.

"Обществеността ще е невероятно подозрителна към начина, по който това (даването на помощта) ще се прави, и според мен с основание", каза Франк Вогъл, един от създателите на "Трансперънси интернешънъл" и председател на управителния съвет на фонда "Партньорство за прозрачност".

В събота протестиращите нахлуха в офиси на министерството на икономиката и отнесоха досиета, които според тях показват, че е имало корупция при закупуването и доставката на пшеница. Запасите от пшеница на Ливан, които се съхраняваха до склада с амониевия нитрат, бяха унищожени в експлозията.

"Върнахме икономическото министерство на ливанския народ", провикна се мъж, докато хората ровеха в кабинетите.

Ръководителят на Сдружението за прозрачност в Ливан Жулиен Курсон каза, че неправителствените организации в страната образуват коалиция, която да следи как се харчат парите за помощи и възстановяване. По негова оценка Ливан губи по 2 милиарда долара годишно от корупция.

"Хората, които вземат решенията и отговарящите за тези въпроси чиновници продължават да заемат постовете си. Досега не виждахме никакво решение на този проблем", каза той.

Първа стъпка би било създаването на онлайн клирингова къща за всеки договор за възстановяване, каза Курсон. А първият проект трябва да е прозрачен и полезен за много хора, каза председателят на управителния съвет на Инициативата за прозрачност в инфраструктурата Кристиан Портман.

"Това ще помогне да се държат на разстояние някои от политическите неща. Донорите ще трябва да следят положението изкъсо. При снабдяването винаги има много корупция. Трябва да се действа бързо и винаги съществува изкушението да не се спазват правилата и да се направи нещо, от което много хора ще изкарат много пари", каза той.

На пресконференция, на която направи впечатление, че се явява сам, а не заедно с ливанския президент Мишел Аун, Макрон заяви, че подхожда към Ливан "с изискванията на приятел, който се притичва на помощ в тежки времена, но не за да даде празен чек на системи, които вече не се ползват с доверието на народа си".

По БТА

mediapool.bg