Кламер БГ - Новини: Екипът на Порошенко обвинен, че е изнесъл компютърна техника от президентсвото

Екипът на Порошенко обвинен, че е изнесъл компютърна техника от президентсвото

Свят

|
Ср, 29 Май 2019г. 17:40ч.
Екипът на Порошенко обвинен, че е изнесъл компютърна техника от президентсвото

Администрацията на новия президент на Украйна обвинява предшествениците си, че са изнесли компютърна техника от заседателна зала, предаде Асошиейтед прес.

Олександър Данилюк, който бе назначен за секретар Съвета за национална сигурност и отбрана, каза вчера, че цялата техника от т.нар. ситуационна зала, където държавният глава обсъжда проблеми на националната сигурност, е изчезнала.

Данилюк пусна видеоклип, на който се вижда празното помещение, а от стените стърчат силови кабели и има следи къде са били мониторите. По думите му екипът на бившия президент Петро Порошенко е взел сървъри с поверителна информация.

Святослав Цеголко, говорител на бившия президент, обясни във "Фейсбук", че Порошенко е плащал от собствения си джоб наема за компютърната техника и тя трябва да бъде върната. Освен това според говорителя цялата поверителна информация се съхранява на сървърите в украинските агенции по разузнаване и сигурност, а не на сървърите в ситуационната зала.

Думите на Цеголко предизвикаха буря от коментари в украинските социални медии, поставили въпроса как страна, която е във война със сепаратисти, може да бъде толкова безпомощна, че да взема под наем компютри за такива цели.

Дмитро Шимкив, бивш заместник-началник на канцеларията на Порошенко, каза днес, че техниката била наета, когато нямало пари за нормална ситуационна зала.

mediapool.bg