Кламер БГ - Новини: Един ранен при стрелба в джамия край Осло

Един ранен при стрелба в джамия край Осло

Свят

|
Нед, 11 Авг 2019г. 15:51ч.
Един ранен при стрелба в джамия край Осло

Един човек бе ранен при стрелба в джамия в предградие на норвежката столица Осло в събота. Нападателят е бил задържан, предадоха световните агенции.

Стрелбата стана в ислямския център Ан Нур в предградието на Осло Берум. Нападателят е бил въоръжен с две приличащи на пушки огнестрелни оръжия и пистолет и носел каска, униформа и бронежилетка, каза директорът на джамията. Мъжът е бил обезвреден от богомолци преди идването на полицията.

В неделя властите окачествиха стрелбата като "опит за терористично нападение".

"Разследването показа, че нападателят има десноекстремистки възгледи", заяви полицейският представител Рюне Скьолд.

По думите му заподозреният има антиимигрантски възгледи и изразил подкрепа за Видкун Квислинг - норвежкия политик, сътрудничил на окупационните германски сили.

Засега са му повдигнати обвинения в опит за убийство и убийство, но не и в тероризъм.

При атаката срещу ислямския център "Ан Нур" леко пострада 75-годишен човек. Няколко часа след нападението полицията откри трупа на млада жена, роднина на заподозрения, припомня Франс прес.

Норвежката министър-председателка Ерна Сулберг се срещна днес с членове на ислямския център, събрали се да отбележат празника Айд ал Адха.

"Станалото е нещо, което не бива да се случва в Норвегия. Норвегия трябва да бъде безопасно място", каза Сулберг пред репортери.

mediapool.bg