Кламер БГ - Новини: ЕП иска съд за Китай заради Хонконг

ЕП иска съд за Китай заради Хонконг

Свят

|
Съб, 20 Юни 2020г. 13:26ч.
ЕП иска съд за Китай заради Хонконг

Европейският парламент призова ЕС да сезира Международния съд, ако Китай приеме новия закон за националната сигурност в Хонконг, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Кирай рзкритикува резолюцията, която бе приета с 565 гласа "за" при 34 "против" и 62 "въздържал се".

В текста евродепутатите призовават още съюза да помисли дали да наложи икономически санкции на Китай. Говорител на комисията по външни работи на китайския парламент Ю Вънцзе обяви, че резолюцията изкривява сериозно фактите и се равнява на открита намеса във вътрешните работи на Хонконг.

Страните членки на ЕС вече изразиха "сериозно безпокойство" от новия китайски закон, който според продемократични активисти, дипломати и някои бизнесмени ще изложи на риск полуавтономния статут на Хонконг и ролята му като глобален финансов център, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че резолюциите на ЕП нямат правна сила, но може да повлияят на политиката на блока.

В понеделник е планирано да се проведе чрез видеоконферентна връзка среща на върха ЕС-Китай. Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще разговарят с китайския премиер Ли Къцян.

Китай разкритикува резолюцията на Европарламента и порица върховния представител на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заради нейни "неуместни коментари" за новия закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Ройтерс.

В петък Бачелет излезе с изявление, в което подчерта, че законът "трябва да е в пълна хармония със задълженията на Китай в областта на човешките права" и международните договори, защитаващи гражданските и политическите свободи.

Няколко часа по-късно китайската мисия към европейската централа на ООН в Женева излезе с изявление, в което обвини върховния представител на световната организация за правата на човека в "груба намеса в суверенитета и вътрешните работи", както и в "нарушаване на целите и принципите на Устава на ООН". "Китай изразява своето силно недоволство и твърда опозиция" срещу това, се подчертава в текста.

Китайската мисия отбеляза, че законодателството за националната сигурност "е част от суверенитета на (съответната) държава".

mediapool.bg