Кламер БГ - Новини: Доналд Туск няма да се кандидатира за президент на Полша

Доналд Туск няма да се кандидатира за президент на Полша

Свят

|
Ср, 06 Ноем 2019г. 14:54ч.
Доналд Туск няма да се кандидатира за президент на Полша

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че няма да се кандидатира за президент на родната си Полша, предаде Асошиейтед прес.

Мандатът му начело на Европейския съвет приключва в края на този месец, което би му дало достатъчно време да започне предизборна кампания.

Туск, който бе полски премиер от 2007 до 2014 г., даде вчера интервю за полски телевизии в Брюксел. Той каза, че няма да се кандидатира, защото е силно обременен от времето, в което е бил председател на правителството.

По време на неговия мандат бяха взети непопулярни мерки като увеличаване на пенсионната възраст и избухнаха скандали с членове на неговото правителство, отбеляза АП.

Решението на Туск оставя опозицията в Полша без ясен кандидат, който да се изправи срещу президента Анджей Дуда на изборите през пролетта догодина.

Управляващата партия "Право и справедливост" е яростен критик на Туск, а държавната телевизия, която е под неин контрол, го представя в негативна светлина.

Новинарският портал "Онет" съобщи в понеделник, че Туск е ангажирал социологическа агенция да направи проучване за шансовете му за успех на изборите и резултатите са се оказали разочароващи.

mediapool.bg