Кламер БГ - Новини: Джулиан Асандж се яви пред британски съд

Джулиан Асандж се яви пред британски съд

Свят

|
Пон, 21 Окт 2019г. 16:13ч.
Джулиан Асандж се яви пред британски съд

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж се яви пред британски съд за разглеждане на делото за неговата екстрадиция, предаде Асошиейтед прес.

Преди заседанието Асандж вдигна предизвикателно юмрук, за да поздрави привържениците си, изпълнили галерията на Уестминстърския съд в Лондон. Той беше гладко избръснат и облечен със син пуловер и спортно яке. Асандж каза за протокола името и датата си на раждане.

Бившият британски вътрешен министър Саджид Джавид подписа през юни разпореждане, позволяващо Асандж да бъде екстрадиран.

Разглеждането на делото по същество ще започне през февруари 2020 г., след като съдия Ванеса Барейсър отхвърли искането на защитата на Асандж делото да бъде отложено с три месеца, предаде Ройтерс.

Асандж, който по време на последните процедурни заседания на съда не се явяваше в залата, този път бе доставен от затвора "Белмарш". Той изглеждаше много отслабнал. По-рано защитата на австралиеца твърдеше, че той има проблеми със здравето и страда от депресия.

Пред сградата на съда се бяха събрали стотина привърженици на Асандж, призоваващи британските власти да не го предават на САЩ, където основателят на Уикилийкс е заплашен от 175 години затвор за хакерска дейност.

Американските власти обвиняват австралиеца, че е влязъл в сговор с бившия аналитик от военното разузнаване Челси Манинг за разбиване на парола на компютърна мрежа на американското правителство. Очаква се делото да се проточи с месеци, като и двете страни могат да оспорят решението.

mediapool.bg