Кламер БГ - Новини: Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу Covid

Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу Covid

Свят

|
Ср, 19 Ян 2022г. 20:08ч.
Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу Covid

Джокович купи 80% от акциите на компания, разработваща лекарство срещу Covid

Сръбският тенисист Новак Джокович е изкупил 80% от акциите на датската биотехнологична компания QuantBioRes, която разработва лекарство срещу Covid-19. Новината обяви в сряда изпълнителният й директор Иван Лонкаревич пред “Ройтерс”.

Лонкаревич, който описа себе си като предприемач, каза, че вложението е направено през юни 2020 г., но отказа да посочи на каква сума възлизат закупените акции от тенисиста.

QuantBioRes разполага с 11 изследователи, които работят в Дания, Австрия и Словения, отбелязва Лонкаревич. Той наблегна на факта, че компанията работи по лекарство, а не по ваксина.

Целта на компанията е да разработи пептид, който недопуска коронавируса да инфектира човешки клетки, като се очаква изпитанията върху хора да стартират през това лято във Великобринтания.

Говорителят на Джокович не отговори веднага на молбата на “Ройтерс” за коментар.

Тенисист номер 1 предизвика глобален дебат за правата на хората затова дали да се ваксинират или не.

Джокович беше депортиран от Австралия, където му предстоеше участие в Откритото първенство на Австралия, защото не е ваксиниран срещу Covid-19. Борсови анализатори обаче коментират, че съобщаването сега на тази информация може и да е и пиар ход на Джокович, който в последните дни си спечели славата и на антиваксър.

34-годишният Джокович оглавява Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP), има 20 победи в турнирите от Големия шлем, девет на Australian Open, шест на Wimbledon, три на US Open и две на French Open. Спечелил е общо 86 турнира на ATP.

Той е и бронзов медалист от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

mediapool.bg