Кламер БГ - Новини: Джими Картър вече е най-възрастният бивш американски президент

Джими Картър вече е най-възрастният бивш американски президент

Свят

|
Пет, 22 Март 2019г. 18:02ч.
Джими Картър вече е най-възрастният бивш американски президент

Близо четири десетилетия след като американските гласоподаватели отхвърлиха безцеремонно кандидатурата на Джими Картър за втори президентски мандат, 39-ият президент на САЩ отбеляза историческо постижение. Днес Джими Картър стана най-възрастният бивш американски президент, предаде Асошиейтед прес в петък.

Днес е 172-ият ден след 94-ия рожден ден на Картър. Така той надхвърли с един ден рекорда, поставен от Джордж Буш, който почина на 30 ноември на 94 години и 171 дни, което към онзи момент, го правеше най-възрастният бивш американски президент. И Картър, и Буш са родени през 1924 г. - Буш на 12 юни, а Картър на 1 октомври.

С това си постижение Картър опровергава медицинските прогнози. Преди повече от три години той бе диагностициран с меланом с разсейки в мозъка и черния дроб, премина през лечение и накрая лекарите казаха, че е оздравял.

"Днес не е планирано никакво специално честване", каза по повод рекорда Дийна Конджилео, говорителката на Центъра "Картър", основан от Джими Картър и съпругата му Розалин в Атланта през 1982 г.

Центърът в продължение на десетилетия води кампании в областта на общественото здравеопазване, наблюдава избори, следи за спазването на човешките права и участва в намирането на решения на конфликти по света. Едно от постиженията на центъра са дългогодишните усилия за елиминиране на болестта дракункулоза - паразитна инфекция, свързана със замърсена питейна вода. През 1986 г., когато Центърът "Картър" започна програмата за изкореняване на това заболяване, от него боледуваха 3,5 милиона души в 21 страни. Миналата година в света имаше само 28 болни. Преди три години в телевизионно интервю Картър каза, че се надява да живее по-дълго от паразита, предизвикващ заболяването.

Въпреки четирите години на президентския пост, въпреки че изигра роля в подготовката на историческата близкоизточна сделка от Кемп Дейвид, Картър предпочита да изтъква повече дейността на центъра, вместо да говори за политическата си кариера. Той споделя, че в младостта си никога не е планирал да стане президент.

Когато питат Картър кое е било най-важното решение в живота му, той казва: "Когато предложих на Розалин да се омъжи за мен".

Джими Картър и Розалин, която е на 91 години, са женени от 73 години. Те живеят в Плейнс, в щата Джорджия - градче с около 750 жители, където са се родили, израснали и оженили. Картър редовно преподава в неделното училище на местна баптистка църква. Заради него в църквата идват стотици хора.

Картър до известна степен участва и в политическия живот на американските демократи. До Плейнс за срещи с него пристигат кандидати за президентската номинация на Демократическата партия. Двама настоящи кандидати - сенаторът Кори Букър от Ню Джърси и Ейми Клоубъчар от Минесота посетиха Плейнс за среща с Картър.

Бърни Сандърс, кандидат за демократическата президентска номинация през 2016 г. и за изборите през 2020 г., пък беше участник в дискусионна среща в Центъра "Картър". Тогава именно Картър сподели, че е гласувал за Сандърс срещу Хилари Клинтън на първичните избори на американските демократи преди три години. Картър подкрепи и демократката Стейси Ейбрамс на изборите за губернатор на Джорджия миналата година, които тя изгуби с малко. Демократи от Джорджия смятат, че още кандидати за президентската номинация на американските демократи, ще изминат пътя до Плейнс за срещи с Картър.

mediapool.bg