Кламер БГ - Новини: Десетки арестувани в Страсбург при протест на “жълтите жилетки“

Десетки арестувани в Страсбург при протест на “жълтите жилетки“

Свят

|
Нед, 28 Апр 2019г. 11:39ч.
Десетки арестувани в Страсбург при протест на “жълтите жилетки“

Общо 42 души са арестувани след сблъсъци на полицията с протестиращи "жълтите жилетки" Страсбург в събота, съобщават световните информационни агенции. Ранени са трима полицаи, трима протестиращи и случаен минувач. В демонстрацията са участвали около 2000 души, а полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Страсбург беше избран за епицентър на 24-ата протестна събота на движението на жълтите жилетки, защото там е сградата на Европейския парламент. Протестиращи дойдоха там и от Германия, Белгия, Италия и Люксембург.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон представи мерките в отговор на исканията на протестиращите. Те включват значително намаляване на данъците върху доходите в размер на около 5 млрд. долара и облекчения за пенсионерите. Протестиращите смятат мерките за недостатъчни.

По данни на вътрешното министерство на Франция в протестите са участвали 23 600 души. От тях 2600 са били в Париж, предадоха световните агенции. Това е по-малко в сравнение с миналата събота, когато във Франция протестираха 28 000 души.

mediapool.bg