Кламер БГ - Новини: Ракетите, изстреляни срещу сваления в Иран украински самолет, са били две

Ракетите, изстреляни срещу сваления в Иран украински самолет, са били две

Свят

|
Вт, 21 Ян 2020г. 13:13ч.
Ракетите, изстреляни срещу сваления в Иран украински самолет, са били две

Две ракети са били изстреляни по посока на самолета на авиокомпания Украински международни авиолинии, свален край Техеран на 8 януари от иранските военновъздушни сили. Това се казва в доклад от предварителното разследване на иранската Организация за гражданско въздухоплаване, предаде Франс прес.

"Разследващите са получили достъп до информации на генералния щаб и са открили, че две ракети М1-TOR са били изстреляни по посока на самолета от север", се казва в текста.

"Ефектът на това изстрелване на ракети върху инцидента със самолета и анализът на тези действия са в процес на разследване", пише още в доклада.

Иран призна за свалянето на самолета едва на 11 януари. Тогава ръководителят на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Амир Али Хаджизаде пое цялата отговорност за случилото се, но каза, че става дума само за една ракета с малък обсег, която е била изстреляна на 8 януари по посока на самолета, припомня Франс прес.

Руската държавна компания Алмаз-Антей произвежда ракетни системи ТОР. Русия е близък съюзник на Иран. В доклада на иранската Организация за гражданско въздухоплаване не се уточнява дали ракетите са били купени от Русия, отбелязва ДПА.

Същевременно Иран съобщи, че е поискал от САЩ и от Франция оборудване, с което да свали информацията от "черните кутии" на украинския самолет, предадоха световните агенции.

Той все още не е получил положителен отговор на искането си.

mediapool.bg