Кламер БГ - Новини: Гърция отмени планираното покачване на данъците

Гърция отмени планираното покачване на данъците

Свят

|
Съб, 08 Юни 2019г. 16:34ч.
Гърция отмени планираното покачване на данъците

Гръцкият парламент отмени планираното за следващата година повишаване на данък общ доход. Решението бе взето по предложение на правителството на Сириза. След по-малко от месец в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори

Повишаването на данъка бе поето като ангажимент пред международните кредитори на страната в замяна на спасителните мерки. Финансовото министерство заяви, че по-доброто от очакваното изпълнение на бюджета през тази година е направило мярката ненужна.

"Ние не намалихме пенсиите и няма да намалим данъчния праг(за гражданите)", каза финансовият министър Евклид Цакалотос пред депутатите на последното официално заседание на парламента преди изборите, насрочени за 7 юли.

В доклад от тази седмица Европейската комисия заяви, че разширяването на данъчната основа би имало малко въздействие върху общия фискален баланс, но би могло да създаде пространство за реформи в данъчната система, насърчаващи растежа.

Консервативната партия "Нова демокрация", която победи на европейските избори, се въздържа при гласуването, като заяви, че това е последно усилие на правителството да увеличи популярността си.

Гърция е подписала три спасителни плана на стойност над 280 млрд. евро от 2010 година насам. В замяна на страната се ангажира да прокара непопулярни мерки за строги икономии и реформи. Гърция вече отбелязва икономически растеж и бюджетен излишък, но под международен финансов надзор, който трябва да гарантира, че бюджетните цели се изпълняват.

mediapool.bg