Кламер БГ - Новини: Протести заляха Гърция, стачка блокира транспорта

Протести заляха Гърция, стачка блокира транспорта

Свят

|
Четв, 14 Дек 2017г. 16:41ч.
Протести заляха Гърция, стачка блокира транспорта

Хаос цари по улиците на гръцката столица Атина, предизвикан от започналата в четвъртък обща стачка, свикана от синдикатите в страната срещу мерките за икономии и трудовите реформи, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

От сутринта движението по улиците на Атина бе изключително натоварено, тъй като стачката е засегнала и градския транспорт.

Влаковете също не се движат, железничарите протестират срещу приватизацията в сектора. Анулирани са и полетите. Плавателните съдове са останали по пристанищата.

Стачката е по призив на двата водещи синдиката в страната, представляващи работещите в държавния и частния сектор. Протест е организиран и от близкия до комунистическата партия синдикат ПАМЕ, като участващите в него смятат да стигнат и до американското посолство.

Демонстрантите скандираха лозунги срещу политиката на рестрикции на правителството и срещу трудовите реформи, като настояват за незабавно подписване на колективни трудови договори и за прекратяване на стартиралите търгове, на които се продават недвижими имоти на лоши длъжници.

В рамките на общата стачка протестни митинги се проведоха и в Солун и във всички други големи градове на Гърция.

Повод за протестните действия, организирани от трите най-големи синдиката в страната, стана решението на Атина да отвори пазарите на електроенергия и природен газ по препоръка на международните кредитори.

Другата причина са промените кодекса на труда, създаващи допълнителни пречки пред синдикатите да организират протести.

Българското външно министерство препоръчва на пътуващите към южната ни съседка да се информират предварително за разписанията на превозните средства и за възможностите за евентуален алтернативен транспорт.

mediapool.bg