Кламер БГ - Новини: Границите на Беларус остават отворени въпреки изявлението на Лукашенко

Границите на Беларус остават отворени въпреки изявлението на Лукашенко

Свят

|
Пет, 18 Септ 2020г. 13:38ч.
Границите на Беларус остават отворени въпреки изявлението на Лукашенко

Границите на Беларус останава отворени ден след като президентът Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война" със съседни страни, които според беларуския подклаждат протестите срещу него, предаде Франс прес. Беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в "Телеграм", че контролът е засилен и "са разположени тактически подкрепления", но "контролните входни и изходни пунктове функционират".

Лукашенко вчера обяви, че мобилизира "половината" армия по границите с Литва, Латвия, Полша и Украйна и ги затваря поради заплаха от "гореща война". "Не искам Беларус, Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди проблеми", каза той, припомня АФП.

Според Минск протестът срещу спорното преизбиране на Лукашенко се ръководи от Запада и западните съюзници стремеж да си послужат с Беларус като трамплин за действия срещу Русия. Лукашенко вече неколкократно мобилизира войските по границата срещу хипотетични заплахи от страна на съседни държави, включително през това лято от страна на Русия, припомня АФП.

След като цяла пролет обвиняваше Русия, че иска да се отърве от него, за да превърне страната му във васал, Лукашенко направи завой на 180 градуса, за да получи подкрепата й срещу масовите протести с искане за оставката му, започнали след изборите на 9 август. Недоверчива в началото, Москва го увери, че ще го подкрепи, и сега приема, че протестите се ръководят от Запада начело с американците, допълва АФП.

"Вашингтон пост" коментира, че решението на президента Александър Лукашенко е напълно в съзвучие с риториката му, че вълната на протести в Беларус е предизвикана от Запада. Лукашенко е обект на засилващи се критики както от страна на САЩ, така и от страна на ЕС.

Литва и Полша искат да помогнат на Беларус, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).

Изданието отбелязва, че Полша и Литва искат да лобират пред ЕС за политическа и икономическа подкрепа за процеса на преход в съседната им страна, както е станало ясно от визитата на полския министър-председател Матеуш Моравецки вчера във Вилнюс. По думите на полския заместник външен министър Марчин Пшидач пред ФАЦ въпросът ще бъде поставен на срещата на върха на Евросъюза идната седмица.

Вестникът коментира, че от началото на протестите в съседната страна Полша и Литва приемат на своя земя политически преследвани беларуси. ФАЦ допълва, че полското правителство освен това води рекламна кампания, насочена към информатици и малки фирми от Беларус под надслов "Бизнес убежище Полша" (Poland Business Harbour), чрез която им предлага да продължат деловата си дейност в Полша, като при това ще получат широкообхватна помощ и облекчения.

Мобилният оператор "Ориндж" дори намали цените на обажданията от Полша до Беларус до степен те да бъдат таксувани колкото до останалата част на ЕС. Предвижда се да бъдат подпомагани и учащи и културни дейци.

"Едно полско издание дори определи намеренията на Моравецки за подпомагане на Беларус, които той самият определи като свой приоритет, като "най-важната полска инициатива на форум на ЕС от 2015", когато на власт дойде националконсервативното правителство на партия "Право и справедливост", отбелязва германският вестник.

mediapool.bg