Кламер БГ - Новини: Германия отказва преговори с Полша за репарации за Втората световна война

Германия отказва преговори с Полша за репарации за Втората световна война

Свят

|
Ср, 04 Ян 2023г. 09:26ч.
Германия отказва преговори с Полша за репарации за Втората световна война

Концентрационният лагер Аушвиц, организиран от нацистка Германия в окупираната част от Полша

Германското правителство е отказало да преговаря с Полша за изплащане на компенсации за щетите, нанесени на страната по време на Втората световна война, съобщи полското външно министерство.

“Според изявлението на германското правителство, въпросът относно компенсациите за вредите, причинени на Полша в периода на Втората световна война, е закрит и правителството на Германия не възнамерява да започва преговори по този въпрос“, се казва в изявлението на външно министерство, цитирано от БГНЕС.

Полските власти твърдят, че ще продължатда полагат усилия за получаване на репарации заради вредите, нанесени по време на германската окупация през 1939 – 1945 г.

На 1 септември полските власти експертен представиха доклад в три тома относно загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г.

Общата сума, за която Варшава претендира, е 6 220 609 000 000 злоти (около 1,3-1,5 трилиона долара). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписва нота, в която иска компенсации от Германия.

Правителството на Германия нееднократно е заявявало, че няма основания за каквито и да било финансови претенции, тъй като през 1953 г. Полша се е отказала официално от получаването на репарации.

Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение и под натиска на СССР и е засягало вече несъществуващите Германска демократична република (ГДР) и Полска народна република, която не е била суверенна държава.

mediapool.bg