Кламер БГ - Новини: Върховният съд на Бразилия ще обсъди отново искането за освобождаване на Лула да Силва

Върховният съд на Бразилия ще обсъди отново искането за освобождаване на Лула да Силва

Свят

|
Вт, 11 Юни 2019г. 13:22ч.
Върховният съд на Бразилия ще обсъди отново искането за освобождаване на Лула да Силва

Върховният съд на Бразилия реши да обсъди отново искането за освобождаване на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва след разкрития, хвърлили предния ден съмнения върху антикорупционното разследване "Автомивка" (Lava Jato), предаде Франс прес.

Адвокатите на Лула обжалваха отхвърлянето по съдебен ред на подадена от тях молба за освобождаването му. Жалбата събра два гласа против във Върховния съд, преди гласуването да спре по искане на един от съдиите - Жилмар Мендес.

Седемдесет и тригодишният бивш президент излежава от 2018 г. присъда от 8 г. и 10 месеца - бе обвинен, че е получил триетажно жилище на брега на морето като подкуп от фирма срещу осигуряване на договори с държавната компания Петробраз.

Според печата съдията Мендес ще разисква на 25 юни и по друга жалба на адвокатите на Лула. Те поставят под съмнение безпристрастността на бившия съдия Сержио Моро, осъдил Лула на първа инстанция през 2017 г. През януари крайнодесният президент Жаир Болсонаро назначи Моро за министър на правосъдието и обществената сигурност, напомня АФП.

Онлайн изданието "Интерсепт" отправи в неделя тежки обвинения в политическа ангажираност въз основа на голям брой частни съобщения, разменени по-специално в приложението "Телеграм" между прокурорите и някогашния федерален съдия Сержио Моро, ръководил разследването "Автомивка".

"Макар дълго време да уверяваха, че са аполитични и мотивирани само от борбата с корупцията, прокурорите, участвали в "Автомивка", всъщност са заговорничили помежду си как да се попречи на завръщането на Лула и неговата Партия на трудещите се във властта", писа "Интерсепт", цитиран от АФП.

Опозиционни партии настояха в понеделник в бразилския парламент Сержио Моро да бъде отстранен от поста си заради подозрения, че е превишил пълномощията си по време на процеса по делото "Автомивка".

Това трябва да стане "незабавно" и парламентът трябва да вземе участие в разследването, заяви лидерът на бразилските комунисти Жандира Фегали. Нейни колеги от други леви партии посочиха, че това е необходимо, главно защото правосъдният министър се разпорежда с федералната полиция, която трябва да разследва публикацията на "Интерсепт".

В противен случай опозицията заплаши да провали гласуването по всички законопроекти, внесени в парламента.

mediapool.bg