Кламер БГ - Новини: Върховният съд на Бразилия спира процеса срещу президента Темер

Върховният съд на Бразилия спира процеса срещу президента Темер

Свят

|
Пет, 15 Септ 2017г. 10:00ч.
Върховният съд на Бразилия спира процеса срещу президента Темер

Обвиненията, повдигнати срещу президента на Бразилия Мишел Темер, няма да бъдат представени за разглеждане от долната камара на парламента, докато не бъде взето окончателно решение за действителността на доказателствата срещу държавния глава. Това реши съдия от бразилския Федерален върховен съд, цитиран от информационните агенции.

Съдът прие аргументите на адвокатите на Темер, че първо трябва да се произнесе решение по иска за признаване за недействиетелни на доказателствата, които са в основата на обвинението срещу него. През май бразилските бизнесмени Жоесли и Уесли Батиста предадоха във върховния съд запис, в който се предполага, че президентът иска подкуп за бившия председател на парламента Едуардо Куня.

В началото на септември обаче генералният прокурор Родриго Жано заяви, че по делото на бизнесмените са се появили нови обстоятелства. По думите му те са укрили от правосъдието част от информацията за извършени престъпления.

Според адвокатите на Темер заради разкритите данни всички събрани доказателства срещу него трябва да бъдат обявени за недействителни.

По-рано днес прокурорът отправи пред Федералния върховен съд на страната две нови обвинения към президента Мишел Темер.

Новите обвинения са за ръководство на престъпна група и опит за възпрепятстване на правосъдието. Това е втори пакет обвинения срещу него, основаващи се на свидетелствата на Батиста.

В изявление президентът катогорично отхвърли твърденията.

На 26 юни прокуратурата повдигна срещу Темер обвинения в корупция. Според ведомството от март до април 2017 г. държавният глава е получил незаконни облаги в размер 500 000 реала (152 000 д.) от бизнесмена Жоесли Батиста, който е начело на холдинга Жота е Ефи инвестиментуш (J&F Investimentos). На 2 август обаче повечето депутати в бразилския парламент гласуваха срещу продължаването на процеса срещу президента, на практика замразявайки разследването до края на мандата му през декември 2018 година.

Темер е първият в историята на Бразилия действащ президент, срещу когото прокуратурата иска да бъдат повдигнати обвинения, отбелязва ТАСС.

Според бразилското законодателство държавният глава има частичен имунитет от съдебно преследване и затова решение за обвинения срещу него може да вземе само Федералният върховен съд.

Освен това най-висшата съдебна инстанция трябва да получи съгласието на парламента за съответните действия.

Темер ще бъде изправен пред съда, само ако две трети от депутатите в долната камара на бразилския парламент гласуват за отстраняването му от поста, уточнява АП

mediapool.bg