Кламер БГ - Новини: Вотът в Беларус започва: Страхът от Лукашенко отстъпва

Вотът в Беларус започва: Страхът от Лукашенко отстъпва

Свят

|
Вт, 04 Авг 2020г. 16:18ч.
Вотът в Беларус започва: Страхът от Лукашенко отстъпва

В Беларус започва предсрочно гласуване на президентските избори в общо 5767 секции, включително 44 извън страната.

Освен сегашния президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима кандидати, регистрирани за изборите; избирателната комисия отказа регистрация на други двама.

Основният вот е насрочен за 9 август.

Противниците на авторитарния президент Александър Лукашенко възлагат надежди на 37-годишната Тихановска.

Съпругът на Светлана - Сергей Тихановски, известен блогър - е един от двамата главни опоненти, които се намират в ареста и им беше отказана регистрация за изборите. Другият е Виктор Бабарико.

Третият силен претендент Валерий Цепкало избяга в Русия.

Тихановска призова избирателите да бойкотират предварителното гласуване, защото според нея това е един от начините властите да променят изборните резултати в своя полза.

Според западните наблюдатели изборите в Беларус не са свободни и честни.

Централната избирателна комисия защити решението си да има предварително гласуване с мотива, че така ще бъде по-удобно за гражданите, които няма да могат да подадат гласа си в изборния ден.

Лукашенко: Русия лъже, но винаги ще е най-близкият съюзник на Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко, който след четвърт век на власт ще се бори тази седмица за още един мандат, във вторник обеща да удвои средната заплата в страната в следващите години.

Беларус е една от най-бедните страни в Европа.

Лукашенко заяви, че ръстът на заплатите ще дойде от държавни стимули за инвестиции.

"До пет години средната заплата в Беларус ще се удвои. За тази цел ще дадем максимална подкрепа на инвеститорите, особено националните", се казва в предизборната платформа на Лукашенко, публикувана от в. "Звязда".

Лукашенко обещава и икономическа диверсификация, "за да се премахне зависимостта на страната от петрол и природен газ".

"Тези, които имат готовност да инвестират пари честно и справедливо в нашата страна, ще получат възможно най-опростените бизнес процедури. Абсолютно равни възможности и условия за частни и държавни фирми", казва Лукашенко.

В обръщение към народа и парламента Лукашенко коментира положението в света, което се изостря заради въоръжени конфликти, протести и разпадането на международни инструменти за уреждане на конфликти, които са работели по време на Студената война, предаде ТАСС.

Лукашенко заяви, че Русия винаги ще е най-близкият съюзник на Беларус, без значение кой е на власт, и отбеляза, че Москва напразно е сменила "братските отношения" с Минск с "партньорски".

Лукашенко обвини Русия, че лъже за предполагаемия заговор с участието на военни наемници за дестабилизиране на Беларус и заяви, че неназовани сили се опитват да извършат революция в Беларус, но по думите му няма да успеят, предаде Ройтерс.

Лукашенко определи като "лъжа" твърденията на Москва по случая и я призова да престане да лъже.

Той посочи, че задържаните лица са направили пълни самопризнания и са получили заповед да влязат в Беларус и да чакат по-нататъшни нареждания.

Москва заяви, че Минск неоснователно е арестувал миналата седмица групата задържани предполагаеми руски военни наемници.

Това стана в навечерието на президентските избори в Беларус на 9 август, сочени като най-голямото от години предизвикателство за управлението на Лукашенко.

Русия заяви, че арестуваните просто са преминавали транзитно през Беларус напът за трета страна и не са имали никакво намерение да влияят на беларуската вътрешна политика.

Опозицията

Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, предвижда в предизборната си програма, публикувана в същия вестник, Беларус да развива партньорски отношения с всички страни, като се ръководи от националните си интереси.

"Трябва да създадем партньорство на равни начала, а не зависимост заради зарибяване с газ или кредити", отбелязва тя.

След изборната си победа опозиционерката обещава да вземе мерки "за запазване на стабилността в страната и създаване на условия за честни избори" - нови президентски избори след половин година.

А успоредно с изборите да проведе референдум за връщане към конституцията от 1994 г. с оглед ограничаване на президентските пълномощия и мандати.

За президентския пост кандидатстват още Андрей Дмитриев - съпредседател на общественото движение "Говори истината", бившият депутат от парламента Анна Конопацка и Сергей Черечен, лидер на социалдемократическата партия "Грамада". Отказана бе регистрация на още двама претенденти - арестувания бивш банкер Виктор Бабарико и Валерий Цепкало, бивш шеф на беларуския Парк за високи технологии.

Страхът от Лукашенко предпазливо отстъпва

Работещата в хлебозавод Елена се е увила в бяло-червено-бялото знаме, което символизира беларуската опозиция, за да участва в един от масовите митинги на Светлана Тихановска, пише Франс прес.

"Искам да имам свобода на словото, вече от нищо да не ме е страх. Да мога да изляза на улицата и да говоря открито, а не тайно", каза 42-годишната жена, която е дошла да види кандидатката в малкия общински стадион на Молодечно (бел. Маладзечна – б.ред).

Като много други хора обаче тя предпочита да премълчи фамилното си име.

В град Молодечно с население 100 000 души северозападно от Минск хиляди хора се събират на тревната площ или по пейките на стадиона, за да чуят неочакваната кандидатка на президентските избори на 9 август, която изглежда е разклатила всемогъществото на управляващия от 26 години 65-годишен президент Александър Лукашенко, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Сред тях има много млади хора, които не са живели в Съветския съюз или в периода преди Лукашенко. Стеснителната Тихановска, която още изглежда леко учудена, че е тук, е посрещната с овация и викове "Промяна".

"Това е моментът, в който всеки трябва да превъзмогне страха си. Да не мислите, че не ме е страх? Всеки ден ме е страх. Но събирам смелост", каза тя на микрофона.

Тази 37-годишна домакиня се включи в предизборната кампания след арестуването през май на съпруга й, известен видеоблогър, който беше решил да предизвика Лукашенко чрез избирателните урни.

Друг съперник на президента на тези избори, Виктор Бабарико, беше хвърлен в затвора, а трети, Валерий Цепкало, избра изгнанието.

А те не са единствените. Според правозащитната организация "Вясна" най-малко 1100 души са били арестувани от май на предизборни събрания.

Въпреки това, за всеобща изненада, Светлана Тихановска се превърна в явление.

Символ

Същите сцени се повтарят навсякъде, където тя отива, придружена от подгласничките си Мария Колесникова, бивша ръководителка на кампанията на Виктор Бабарико, и Вероника Цепкало, съпруга на заминалия в изгнание опозиционер.

"Важното е така да е не само в столицата, а и в градчета и селата", отбеляза Олеся Рудник, изследовател в беларуския мозъчен тръст "Център за нови идеи", като посочи, че тези три жени привличат избиратели и извън традиционната прозападна опозиция.

Ден след посещението на Тихановска в Молодечно, тя е посрещната с впечатляващ шпалир в големия северозападен беларуски град Гродно.

На 26 юли около 10 000 души бяха дошли да я чуят в Гомел, родния град на съпруга й. Митингът продължи и през нощта с музика и с осветление от мобилни телефони.

На 30 юли в парка на Дружбата на народите в Минск се събраха около 63 000 симпатизанти въпреки страха от гонения и арестуването на 33-ма руски "бойци", които са обвинени от властите в опит за организиране на размирици с помощта на съпруга на Тихановска.

"Тихановска днес символизира протестния вот срещу Лукашенко. Тя привлече всички, които не искат Лукашенко", каза политологът Валерий Карбалевич.

Икономика, Русия и Covid-19

Според наблюдателите тя се възползва от непопулярността на президента, когото критиците му са кръстили "Саша 3 процента", какъвто според тях е истинският му рейтинг. Тази непопулярност се дължи на икономическите затруднения и обтегнатите отношения с руския голям брат, след като Москва винаги е била негов покровител.

Управлението на епидемията от коронавируса беше друг катализатор, след като Лукашенко отказа да признае сериозността на заболяването и определи епидемията като психоза.

По градовете работодателите и жителите поеха инициативата да носят маски, да спазват дистанция и да работят от в къщи.

Според Олеся Рудник до истинско предизвикателство ще се стигне, ако Лукашенко бъде преизбран с явни измами. Нещо, което мнозина предричат.

"Ще излязат ли хората по улиците след обявяването на резултатите? Това би било незаконно и тогава мнозина може да се уплашат", каза тя.

Беларуските власти в миналото вече са смазвали демонстрации без никакво колебание.

А Александър Лукашенко по време на предизборната кампания се погрижи да инспектира подразделенията и екипировката, които се използват за тази цел.

mediapool.bg