Кламер БГ - Новини: Властите на Узбекистан съобщиха за 18 убити и 243 ранени при размириците в Каракалпакстан

Властите на Узбекистан съобщиха за 18 убити и 243 ранени при размириците в Каракалпакстан

Свят

|
Пон, 04 Юли 2022г. 15:49ч.
Властите на Узбекистан съобщиха за 18 убити и 243 ранени при размириците в Каракалпакстан

Властите на Узбекистан съобщиха за 18 убити и 243 ранени при размириците в Каракалпакстан

Осемнадесет души бяха убити, а ранени бяха 243 души по време на размириците в автономната република на Узбекистан Каракалпакстан, избухнали миналата седмица заради планове за ограничаване на автономията й, предаде Ройтерс, позовавайки се на узбекистанските власти.

Силите за сигурност са задържали 516 души при разпръскването на протестиращите миналия петък, но вече са освободили много от тях, съобщи пресслужбата на националната гвардия.

Вчера президентът Шавкат Мирзийоев се отказа от плановете да бъдат променени членове от конституцията, свързани с автономията на Каракалпакстан и правото му да се отдели. Президентът обяви едномесечно извънредно положение в северозападната провинция.

По официални данни в петък протестиращите са преминали миналия по улиците на Нукус, столицата на автономната република, и са се опитали да завземат сградите на местната власт. Това е довело до най-тежкия изблик на насилие в централноазиатската страна с население от 34 милиона души.

Каракалпакстан е разположен на брега на Аралско море, което от десетилетия има екологична катастрофа. Каракалпакците са етническо малцинство, чийто език е по-близък до казахския, отколкото до узбекския.

Мирзийоев днес разговаря с Касим-Жомарт Токаев, президента на Казахстан, където живее най-голямата каракалпакска диаспора в чужбина. От канцеларията на Токаев съобщиха, че той е приветствал мерките на Ташкент за осигуряване на стабилност в Каракалпакстан.

Безредиците, при които в Каракалпакстан се е стигнало до смъртни случаи, са "вътрешен въпрос" за Узбекистан, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. Песков допълни, че Русия гледа на Узбекистан като на "приятелска страна" и в Кремъл нямат съмнение, че ръководството в Ташкент ще намери решение на проблема.

mediapool.bg