Кламер БГ - Новини: Радев ще има "възможност" да признае опозицията във Венецуела

Радев ще има "възможност" да признае опозицията във Венецуела

Свят

|
Ср, 20 Март 2019г. 15:52ч.
Радев ще има "възможност" да признае опозицията във Венецуела

Националното събрание на Венецуела - еднокамарният парламент, който е под контрола на опозицията - назначи нови дипломатически представители на страната в още шест държави по света, сред които и България.

"Националното събрание на пленарно заседание във вторник утвърди назначаването на шест нови специални дипломатически представители за Европа и Северна Африка", се казва в съобщението.

Освен в България, нови посланици трябва да има и във Великобритания, Унгария, Мароко, Полша и Чехия.

Българското правителство сподели европейската подкрепа за Гуайдо и го призна за лидер на Венецуела на мястото на президента Николас Мадуро, който доведе страната до нищета и хаос.

Президентът Румен Радев обаче имаше друга позиция и настоя България да запази неутралитет.

Сега той ще има възможност да потвърди тази своя позиция или да се съобрази с решението на правителството да признае Гуайдо за временен държавен глава.

Според конституцията държавният глава приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в нашата страна.

В момента действащият посланик на Венецуела е Н.Пр. Ориета Капони. Засега от Външно министерство не са съобщили дали е предложен неин заместник.

По-рано венецуелският парламент по предложение на лидера на опозицията Хуан Гуайдо одобри назначаването на дипломатически представители в 20 страни и в Групата от Лима.

На 23 януари Гуайдо се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент на Венецуела, в качеството си на председател на парламент. Два дни по-късно лоялният на президента социалист Николас Мадуро Върховен съд анулира назначението на Гуайдо като председател на парламента.

Гуайдо бе признат за и. д. президент на Венецуела от САЩ и страните от Групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица европейски държави. Мадуро определи случилото се опит като преврат и прекъсна дипломатическите отношения със Съединените щати.

В подкрепа на венецуелския президент социалист се обявиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор, Сирия и Турция.

В България той беше подкрепен от президента Румен Радев и БСП.

mediapool.bg