Кламер БГ - Новини: В ивицата Газа влезе в сила примирие, което веднага бе нарушено

В ивицата Газа влезе в сила примирие, което веднага бе нарушено

Свят

|
Четв, 14 Ноем 2019г. 16:36ч.
В ивицата Газа влезе в сила примирие, което веднага бе нарушено

Споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа влезе в сила в 5.30 ч. (и българско време) тази сутрин, предаде Франс прес, като се позова на високопоставени представители на Египет и на радикалната палестинска групировка Ислямски джихад.

Часове по-късно обаче споразумението бе нарушено с дъжд от палестински ракети, изстреляни срещу Израел.

Споразумението е било постигнато с посредничеството на Египет и е било одобрено от палестинските групировки, включително от Ислямски джихад. То предвижда групировките да гарантират възстановяването на спокойствието в ивицата Газа и да поддържат мира по време на демонстрации. Израел от своя страна се задължава да прекрати военните действия и да спазва прекратяването на огъня по време на палестинските демонстрации.

Миналата нощ, часове преди влизането на споразумението в сила, Израел е ликвидирал командир от "Ислямски джихад" при въздушен удар срещу къща в Газа. Според палестинското здравно министерство при удара са били убити осем души от едно семейство, предаде Франс прес. Говорителят на израелската армия Авишай Адрае каза, че при въздушен удар срещу Дейр ал Бала, в централната част на ивицата Газа, е убит Расми Абу Малхус. Той уточни, че ударът е бил нанесен преди влизането в сила на договореното с палестинците примирие.

Преди това от анклава бяха изстреляни ракети по Израел.

Насилието избухна, след като един от командирите на военното крило на Ислямски джихад, Баха Абу ал Ата, бе убит при израелски въздушен удар във вторник сутринта. В отговор на което от Газа бяха изстреляни десетки ракети срещу Израел. Трима израелци бяха леко ранени от шрапнели и счупени стъкла при падането на ракетите, което парализира някои части на страната. Тогава еврейската държава отвърна с десетки въздушни удари, при които загинаха най-малко 34 палестинци.

В опит да прекъсне новата спирала на насилие специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов замина вчера за Кайро. Целта бе да осъществи съвместно с египтяните, които имат силно влияние върху Газа и официални връзки с Израел, посредничество, насочено към "спешна деескалация".

"Близките часове и близките дни ще са от ключово значение. ВСИЧКИ трябва да демонстрират максимална сдържаност и да действат за предотвратяване на евентуална кървава баня. В Близкия изток не бива да има други войни", заяви тази сутрин Николай Младенов в Туитър.

Жителите на Газа приветстваха спирането на огъня, но то все още е нестабилно. "Животът бе ужасен през последните дни, хората бяха обзети от страх и опасения, че ще има война, но усилията доведоха до завръщане на спокойствието", коментира Мохамед Курд, живеещ в анклава.

Само часове след влизането в сила на споразумението обаче екстремисти от ивицата Газа отново изстреляха ракети към израелска територия, предаде Асошиейтед прес.

Сирените за въздушна тревога се задействаха днес в няколко общини близо до палестинския анклав. Поне пет ракети се взривиха в небето над района. За момента Израел не е отговорил на атаката.

Две от петте ракети са били прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол", съобщи израелската армия.

Израелски военен говорител каза тази сутрин, че двудневните военни действия в Газа "са приключили". Говорителят, подполковник Авишай Адрае, писа в Туитър, че израелската военна операция е завършила с унищожаването на 24 екстремисти в Газа, повечето от тях от "Ислямски джихад". Според него израелските въздушни удари са били насочени срещу "наземна и подземна терористична инфраструктура", както и срещу "военноморски позиции" на групировката.

Изказването на военния говорител бе последвано от изявление на външния министър Израел Кац, което обаче бе съвсем различно. В интервю по израелското военно радио само броени часове след обявяването на примирието той каза, че неговата страна ще продължи политиката си на прицелни смъртоносни удари срещу екстремистите в Газа.

"Израел ще удря всеки, който се опитва да му нанася удари", каза лаконично Кац.

mediapool.bg