Кламер БГ - Новини: В САЩ за първи път от 17 г. бе изпълнена смъртна присъда, издадена на федерален съд

В САЩ за първи път от 17 г. бе изпълнена смъртна присъда, издадена на федерален съд

Свят

|
Вт, 14 Юли 2020г. 17:31ч.
В САЩ за първи път от 17 г. бе изпълнена смъртна присъда, издадена на федерален съд

В САЩ днес за първи път от 17 години бе изпълнена смъртна присъда, издадена на федерално равнище, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на министерството на правосъдието.

Даниъл Луис Лий, бял супремасист, признат за виновен по обвинения в убийството на тричленно семейство през 90-те години на миналия век, бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в щата Индиана. Той бе обявен за мъртъв в 8.07 ч. източноамериканско време (15.07 ч. българско време).

Тази нощ Върховният съд на САЩ постанови, че за първи път от 17 години може да бъде изпълнена смъртна присъда, издадена от федерален съд. Решението беше взето с 5:4 гласа. По този начин Върховният съд на САЩ отмени решение на федерален апелативен съд в окръг Колумбия, което забраняваше изпълнението на смъртни присъди на федерално равнище.

Тази седмица в страната трябва да бъдат извършени още пет екзекуции.

Федералните власти в САЩ за последно са изпълнявали смъртна присъда през 2003 г. Оттогава в страната действа своеобразен неофициален мораториум, защото няма съгласувани правила за използването на смъртоносни инжекции. През последните години екзекуции се извършват само в някои щати.

mediapool.bg