Кламер БГ - Новини: Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Свят

|
Четв, 18 Апр 2019г. 19:21ч.
Българският лешояд Нелсън е заловен като шпионин в Йемен

Европейски организации за защита на животните призоваха за освобождаване на белоглав лешояд на име Нелсън, който е бил заловен от въоръжени бойци в Йемен, заподозрян за шпионаж и задържан в плен, пише британският в. "Таймс", цитиран от БТА.

Белоглавият лешояд Нелсън е внесен от Испания в България и тук е опръстен. Той е от малкото лешояди в страната и живее тук благодарение на Фонда за дивата природа и фауна. По време на ежегодната миграция Нелсън се е отклонил от своето ято. Той е прелетял над Турция и над голяма част от Арабския полуостров, докато накрая бил заловен в Южен Йемен, където се води гражданска война.

Умореният лешояд бил забелязан и свален от проправителствените бойци в третия по големина град в Йемен - Таиз. Те помислили, че джипиесът на крака му е шпионско устройство, а пръстенът - миникамера и че птицата е пратена от шиитската групировка "Хуси", поддържана от Иран. Въпреки че пръстенът му е махнат, лешоядът остава в плен.

"Явно си мислят, че самият агент е по-важен от оборудването," каза председателят на Фонда за дивата природа и фауна Емилиян Стойнов, който лично е опръстенил Нелсън. Стойнов узнава за залавянето на птицата от самите йеменци, които му звъннали на написания на пръстена телефон. Сега природозащитни организации се борят за освобождаване на Нелсън.

mediapool.bg