Кламер БГ - Новини: Българин пострада при атака с отвлечен камион в Лимбург

Българин пострада при атака с отвлечен камион в Лимбург

Свят

|
Вт, 08 Окт 2019г. 17:48ч.
Българин пострада при атака с отвлечен камион в Лимбург

Български гражданин е сред ранените при инцидент в източния германски град Лимбург, където в понеделник камион удари осем автомобила, докато чакат на светофар. Атаката се разглежда като терористичен акт, тъй като камионът е бил отвлечен от водача му.

Пострадали са осем души, седем от които са били приети в болница. Българинът е получил леки наранявания, оказана му е медицинска помощ, след което е бил освободен от медицинско наблюдение, съобщиха от външно министерство, позовавайки се на данни на германската полиция.

Още не са ясни мотивите на нападателя, но според източници, цитирани от германската обществена телевизия ЗеДеЕф и ББС, инцидентът се разглежда като терористичен акт. Вътрешният министър Хорс Зеехофер обаче заяви, че още не може да се каже как ще бъде класифициран случаят.

За инцидента е арестуват 32-годишен мъж, който е от Сирия, но живее в Германия от 2015 г.

Заради случая е бил претърсен и апартамент в град Лаген, край Франкфурт.

Прокуратурата също така разследва дали нападателят има ментални отклонения.

Собственикът на откраднатия камион разказа, че със заплахи бил принуден да отвори вратата на кабината и бил измъкнат принудително.

След удара на светофара, свидетелка на инцидента разговаряла с нападателя без да знае, че той е причинил сблъсъка. Носът му кървял, ръцете му също били в кръв и тя помислила, че е ранен

Кметът на Лимбург Мариус Хан каза, че мислите му са с пострадалите и техните семейства.

След няколко джихадистки атаки през последните години Германия е във висока степен на опасност. Най-смъртоносната атака бе през декември 2016 г., когато камион се вляза в хората на коледен базар в Берлин, убивайки 12 души.

mediapool.bg