Кламер БГ - Новини: Британската икономика се е свила с рекордните 5.8 процента през март

Британската икономика се е свила с рекордните 5.8 процента през март

Свят

|
Ср, 13 Май 2020г. 13:23ч.
Британската икономика се е свила с рекордните 5.8 процента през март

Британската икономика се е свила с рекордните 5.8 процента през март спрямо февруари, тъй като кризата с коронавируса се засили и правителството въведе строги ограничителни мерки, за да се спре разпространението му, съобщи Ройтерс.

За първите три месеца на годината брутният вътрешен продукт се е свил с 2 на сто спрямо последните три месеца на 2019 година, уточни националната статистическа служба.

Това е най-големият спад на тримесечна основа от края на 2008 година в разгара на финансовата криза. Очакванията на анкетираните от Ройтерс икономисти бяха за среден спад от 2.5 на сто.

Свиването на икономиката през април вероятно ще е още по-голямо, тъй като целият месец бе обхванат от ограничителните мерки за британските компании и потребители.

Миналата седмица британската централна банка каза, че икономиката може да отчете най-големия си годишен спад от над 300 години, допълвайки, че е възможно свиване с 14 на сто, следвано евентуално от растеж с 15 на сто през 2021 година.

Статистическата служба отчете спад с рекордните 1.9 на сто на сектора на услугите във Великобритания за първото тримесечие, а също така има значително свиване на производството и строителството.

mediapool.bg