Кламер БГ - Новини: Саудитска Арабия има интерес към газопреносната система на България

Саудитска Арабия има интерес към газопреносната система на България

Свят

|
Нед, 24 Фев 2019г. 19:11ч.
Саудитска Арабия има интерес към газопреносната система на България

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД). Форумът цели да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят, както и да определи насоки за справяне с глобалните предизвикателства.

Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България, съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. "По много теми, инвеститорски, с тях работим, включително и заявиха - държавната им енергийна компания, за строителството на тръбопровода ни - газов хъб "Балкан" или ние ще го наричаме "Балкански поток", каза министър-председателят.

Непосредствено преди срещата на европейските и арабските лидери в египетския курорт Шарм ел Шейх Борисов подчерта, че, въпреки разногласията, Европа трябва да задълбочава контактите си с арабските страни, защото те са "важен партньор" не само в инвестициите, но и в сигурността и миграцията.

"Първо, аз работих много за тази среща, така че с Европейския съвет да сме тук сега. Тази част на света е такава, че е по-добре да си говорим с тях, по-добре е да внушаваме нашите ценности, да се опитваме да помагаме, отколкото при скъсани контакти - миграционната вълна - само в Египет има 5-6 милиона, които чакат, мигранти", заяви Борисов преди форума, предаде БНР.

Премиерът изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. "Това е признание при него да дойде Европейският съвет", заяви премиерът.

Българският министър-председател отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и сме изградили еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия. "Моите отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното", подчерта премиерът.

Срещата на върха в Египет събира за първи път държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз и Лигата на арабските държави. Лидерите ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес, като във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат поставени теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона.

В неделя премиерът Борисов по програма трябва да участва в церемонията по откриване на Срещата на върха ЕС - ЛАД, както и в първата пленарна сесия на формата, където ще има изказване. В дневния ред на срещата днес ще се поставят темите за разширяване на европейско-арабското партньорство и посрещането на глобалните и регионални предизвикателства заедно.

mediapool.bg