Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън има коронавирус

Борис Джонсън има коронавирус

Свят

|
Пет, 27 Март 2020г. 15:31ч.
Борис Джонсън има коронавирус

Британският премиер Борис Джонсън е дал положителен тест за коронавируса Covid-19, съобщи самият той в петък. По-късно същото бе потвърдено и за здравния му министър Мат Хенкок. Симптомите и при двамата не са тежки, самоизолирали са се и продължават да изпълняват задълженията си.

"Имах средни симптоми на коронавирус като температура и упорита кашлица", каза Джонсън във видеообръщение, публикувано в неговия акаунт в Туитър.

Over the last 24 hours I have developed mild symptoms and tested positive for coronavirus.

I am now self-isolating, but I will continue to lead the government’s response via video-conference as we fight this virus.

Together we will beat this. #StayHomeSaveLives pic.twitter.com/9Te6aFP0Ri

— Boris Johnson #StayHomeSaveLives (@BorisJohnson) March 27, 2020

"По съвет на медицинско лице се направих тест и той е позитивен. Работя от къщи и съм се изолирал. Благодарение на технологиите съм в комуникация с моя топ отбор и ръководя националната битка срещу вируса", добавя премиерът.

Правителството съобщи, че ако Джонсън се окаже неспособен да работи, външният министър Доминик Рааб ще го замени.

Джонсън се е срещнал лично с някои водещи министри и висши служители тази седмица и се появи на пресконференция заедно със своите главни медицински и научни съветници, припомня АП.

Борис Джонсън става вторият държавен глава в света, официално обявил, че е с коронавирус.

Първият е 62-годишният владетел на миниатюрното княжество Монако Албер Втори. На 19 март от двореца му съобщиха, че е дал положителен тест за новия коронавирус, но здравето му не предизвиква безпокойство.

Преди две седмици имаше съмнения за зараза и при президента на Бразилия Болсонаро, но те бяха официално опровергани.

mediapool.bg