Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън е получил кислород в интензивното отделение, но няма пневмония (обновена)

Борис Джонсън е получил кислород в интензивното отделение, но няма пневмония (обновена)

Свят

|
Вт, 07 Апр 2020г. 16:32ч.
Борис Джонсън е получил кислород в интензивното отделение, но няма пневмония (обновена)

Британският премиер Борис Джонсън е бил стабилен през изтеклата нощ в интензивното отделение на лондонската болница, където бе приет в понеделник вечерта след като симптомите му на коронавирус са се влошили, заяви негов говорител във вторник по обед.

Джонсън е получил "стандартна" терапия с кислород – тоест чрез маска, и диша без каквато и да е външна помощ. Състоянието му не изисква механична вентилация или неинвазивна респираторна поддръжка.

Говорителят добави, че министър-председателят не е диагностициран с пневмония.

По-рано бе съобщено, че Борис Джонсън е помолил външния министър Доминик Рааб да го замества, "където е необходимо".

11 дни след положителната проба Джонсън се озова в интензивното

В неделя вечерта 55-годишният Джонсън бе приет в болница "Сейнт Томас" заради продължаващи симптоми на Covid-19 – кашлица и висока температура, след като на 26 март той даде положителна проба за вируса.

В понеделник на медиите бе съобщено, че Борис Джонсън е в съзнание и добро настроение, получава правителствени документи и държи връзка с министрите си. На премиера е даван кислород в понеделник следобед, но състоянието му се е влошило и е прехвърлен в интензивното отделение по съвет на медицинския екип и получава "отлична грижа".

Според официалното съобщение преместването му е превантивна мярка, за да бъде близо до респиратор за обдишване на белите дробове.

Както бе уточнено в следващото съобщение, до момента премиерът не е поставян на апарат за изкуствено дишане, а му е даван кислород чрез маска.

В. "Таймс" пише, цитирайки източник от болницата, в която се лекува премиерът, че Джонсън е получил 4 литра кислород, а пациенти, които имат нужда от интубация, обикновено се нуждаели от 15 литра.

Фактът, че Джонсън е намерил за необходимо да поиска външният министър да го замества, е напълно различно послание в сравнение с отправеното по-рано – че премиерът изпълнява функциите си.

Неговата лична битка с вируса разклаща британското правителство точно когато страната вероятно ще навлезе в седмицата с най-много жертви на пандемията. До момента починалите във Великобритания са близо 5 400.

И министър Майкъл Гоув се е самоизолирал

Междувременно във вторник бе съобщено, че и министър Майкъл Гоув се е самоизолирал, след като член на семейството му е показал симптоми на Covid-19, съобщи Ройтерс.

Гоув, един от най-високопоставените членове в кабинета на Борис Джонсън, продължава да работи, съобщи телевизия Ай Ти Ви.

В случая това е важно, защото ако и 46-годишният Доминик Рааб излезе от строя, начело на британското правителство би трябвало да стане министърът без порфейл Майкъл Гоув.

Следващ по ред е министърът на здравеопазването Мат Хенкок, който бе диагностициран с коронавирус в същия ден като Борис Джонсън, но вече го преболедува.

Както отбелязва Би Би Си, всичко това са само предположения, тъй като Великобритания няма официална процедура, която ясно урежда кой замества министър-председателя.

Рааб обеща да следва плана на премиера, с когото не е говорил от събота

От Бъкингамския дворец съобщиха, че "Даунинг стрийт" държи кралицата в течение за състоянието на премиера.

"Работата на правителството ще продължи. Премиерът е в сигурни ръце с брилянтен екип в болницата "Сейнт Томас". Фокусът на правителството ще продължава да е следване на насоките и плановете на премиера, за да се гарантира, че ще победим коронавируса и страната ще се справи с това предизвикателство", каза Доминик Рааб в краткото си изявление за медиите. Той призна, че не се е чувал с Борис Джонсън от събота.

Редица световни лидери пожелаха бързо възстановяване на британския премиер Борис Джонсън.

В Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пожела на Борис Джонсън "бързо и пълно възстановяване".

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, който е под карантина, след като даде положителен тест за коронавирус, написа: "Моите мисли са с Вас и семейството Ви!".

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус написа в Туитър: "Тази вечер мислите ми са с моя приятел Борис Джонсън, на когото изпращам сърдечни благопожелания, докато води борба с коронавируса".

Също в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пожела:

"Много сила, Борис, и се оправяй бързо!".

Американския президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати се молят за оздравяването на британския премиер.

*Очаквайте подробности

mediapool.bg