Кламер БГ - Новини: Азербайджан обвини Армения, че при ракетен обстрел е убила 21 цивилни

Азербайджан обвини Армения, че при ракетен обстрел е убила 21 цивилни

Свят

|
Ср, 28 Окт 2020г. 18:29ч.
Азербайджан обвини Армения, че при ракетен обстрел е убила 21 цивилни

Азербайджан обвини днес Армения, че е убила 21 цивилни и е ранила още десетки при ракетен обстрел на азербайджанския район Барда, близо до границата с Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

Армения незабавно отрече да е извършвала такова нападение и на свой ред обвини азербайджанските въоръжени сили, че са бомбардирали населени зони в Нагорни Карабах.

Това е втората атака, при която са убити мирни жители, за два дни след провала на договореното с посредничеството на САЩ ново примирие. Спирането на огъня трябваше да влезе в сила в понеделник, но почти веднага беше нарушено, отбелязва Франс прес.

Съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев, Хикмет Хаджиев, обвини днес арменските сили, че са обстрелвали Барда с ракети "Смерч" и са използвали касетъчни бомби, за да нанесат тежки поражения сред цивилните.

Според азербайджанската главна прокуратура мишена на този удар, при който са били убити 21 и ранени най-малко 70 души, е бил оживен търговски квартал.

Говорителката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян веднага отрече "неверните и необосновани" обвинения, както стана и вчера, когато Ереван опроверга "лъжите" на Баку.

Днес Степанян каза, че азербайджанските въоръжени сили са извършили обстрел срещу родилен дом в столицата на Нагорни Карабах - град Степанакерт, предаде ТАСС.

По-рано арменските власти съобщиха, че азербайджанската армия е нанесла от реактивна система за залпов огън "Смерч" удари по Степанакерт и град Шуша, при което има убити и ранени.

Боевете в сепаратисткия регион Нагорни Карабах продължиха във вторник въпреки постигнатото с американско посредничество примирие, като Армения и Азербайджан си размениха обвинения за нарушаване на спирането на огъня, съобщи Асошиейтед прес.

В обръщение към нацията във вторник арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че силите на Нагорни Карабах ще предприемат контранастъпление "с разрушителен ефект върху врага".

По-рано през деня Армения обвини азербайджанските сили, че са обстрелвали позиции на арменските гранични сили на границата с Иран. Азербайджан отхвърли твърденията като "неверни и провокативни".

Примирието, договорено с посредничеството на САЩ, беше нарушено веднага след влизането му в сила в понеделник, подобно на предишните две, постигнати под егидата на Русия.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник руският президент Владимир Путин е изразил "дълбока загриженост от продължаващите военни действия и все по-масовото участие на терористи от Близкия изток в боевете", се казва в съобщение на Кремъл.

Иранското външно министерство съобщи, че подготвя нова мирна инициатива за съседите си Армения и Азербайджан, предаде ДПА. Иранският заместник външен министър Абас Арагчи ще изложи инициативата си пред представители на двете страни и на регионалните сили Турция и Русия, посочи министерски говорител във вторник.

mediapool.bg