Кламер БГ - Новини: Богатите страни намаляват разходите си за хуманитарни кризи

Богатите страни намаляват разходите си за хуманитарни кризи

Свят

|
Пон, 30 Септ 2019г. 14:47ч.
Богатите страни намаляват разходите си за хуманитарни кризи

Богатите страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, отделиха миналата година по-малко средства за хуманитарни помощи, въпреки предупреждението на ООН, че нуждата от тях е огромна.Това предаде Ройтерс, като цитира изследване на организацията "Development Initiatives".

Според доклад на организацията Глобален доклад за хуманитарната помощ, през 2018 г. най-големият дарител на хуманитарна помощ - САЩ, са намалили разходите си с 6 на сто, или 423 милиона долара. ООН поиска общо 28,3 милиарда долара, заявявайки, че над 200 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ, повечето в Йемен и Сирия.

"Трябва да следим позициите на тези три големи страни дарителки много внимателно и да сме сигурни, че това не е началото на тенденция", заяви Дан Копард, ръководител на отдела по изследвания и анализи на "Development Initiatives".

Общото количество на хуманитарната помощ е нараснало леко миналата година, защото ОАЕ и Саудитска Арабия са повишили разходите си, предимно по възстановяването на засегнатия от война Йемен.

mediapool.bg