Кламер БГ - Новини: Близо 400 ранени при сблъсъци между демонстранти и силите на реда в Ливан

Близо 400 ранени при сблъсъци между демонстранти и силите на реда в Ливан

Свят

|
Нед, 19 Ян 2020г. 11:53ч.
Близо 400 ранени при сблъсъци между демонстранти и силите на реда в Ливан

Близо 400 души са били ранени в Ливан при вчерашнитесблъсъци между демонстранти и силите на реда в Бейрут, когатонасилието достигна връхната си точка от началото напротестното движение. Това сочат новите данни на службите,които са оказали помощ на пострадалите, предаде АФП.

Около 377 души са получили медицинска помощ на място или са били откарани в болници по време на сблъсъците, разтърсили района около парламента и "Площада на мъчениците", които станаха епицентър на протестите в Бейрут, сочат данни на ливанския Червен кръст и гражданската защита, събрани от Франс прес.

Ливан бе обхванат от паника и гняв, след като националната валута, която над две десетилетия бе обвързана с долара, се срина и през последните седмици загуби над 60 процента от стойността си на черния пазар. Икономиката не отчита растеж, а притокът на капитали от чужбина пресъхна. Същевременно силно задлъжнялата страна разчита на вноса за по-голямата част от основните стоки за населението.

Банките наложиха неофициално капиталов контрол, ограничавайки тегленето на суми в долари и международните трансакции.

Страната освен това е без правителство, откакто на 29 октомври миналата година премиерът Саад Харири подаде оставка, изпълнявайки основно искане на протестиращите.

Снощи механизирани патрули на ливанската армия блокираха центъра на Бейрут след избухналите по-рано през деня сблъсъци между полицията и демонстранти.Военните са получили заповед да установят контрол над ситуацията в града след обръщение на президента Мишел Аун към въоръжените сили "да защитя безопасността на мирните протестиращи, обществената и частна собственост, и да възстановят спокойствието".

Отряди за борба с безредиците по-рано използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу агресивни демонстранти край ливанския парламент. Протестиращите хвърляха по служителите на реда камъни, пиратки, бутилки със запалителни смеси, остри предмети. Над 60 полицаи са пострадали.

mediapool.bg