Кламер БГ - Новини: Бившият губернатор на Ню Джърси се кандидатира за президент от Републиканската партия

Бившият губернатор на Ню Джърси се кандидатира за президент от Републиканската партия

Свят

|
Ср, 07 Юни 2023г. 12:25ч.
Бившият губернатор на Ню Джърси се кандидатира за президент от Републиканската партия

Крис Кристи

Бившият губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи обяви вчера, че се включва в надпреварата за определяне на кандидат-президент от Републиканската партия за президентските избори догодина, предаде Франс прес.

Кристи, който е бивш съюзник на бившия американски президент Доналд Тръмп, казва, че е единственият кандидат, който може да победи Тръмп в тази надпревара.

Шестдесетгодишният Кристи, който е известен с борбения си стил, регистрира кандидатурата си във федералната избирателна комисия и обяви кандидатурата си вчера вечерта на проява в щата Ню Хемпшир.

По този начин Кристи се включва в битката за президентската номинация на Републиканската партия, в която участват фигури като губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Социологическите проучвания сочат, че понастоящем подкрепата за Кристи е слаба. Това обаче не попречи на бившия губернатор да отправи вчера словесни нападки към Доналд Тръмп и да окачестви бившия президент като егоцентричен и непочтен.

Кристи участва и в надпреварата за определяне на кандидат-президент от Републиканската партия за изборите през 2016 г., но в крайна сметка избра да подкрепи Тръмп. Кристи дори стана един от близките му съветници. Кристи обаче обяви, че скъсва отношенията си с Тръмп, след като експрезидентът отказа да признае загубата си от Джо Байдън на президентските избори през 2020 г., припомня АФП.

mediapool.bg