Кламер БГ - Новини: Бивш адвокат на американския президент: Подправяхме анкети в полза на Тръмп

Бивш адвокат на американския президент: Подправяхме анкети в полза на Тръмп

Свят

|
Четв, 17 Ян 2019г. 17:51ч.
Бивш адвокат на американския президент: Подправяхме анкети в полза на Тръмп

Майкъл Коен - бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, призна, че е платил на фирма да манипулира данни от онлайн анкети "в интерес и в полза" на Тръмп, предаде Ройтерс.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Коен е платил на фирмата "РедФинч солушънс" да манипулира две изследвания на общественото мнение в полза на Тръмп преди президентската кампания през 2016 г. След това Коен написа в Туитър, че всичко, което направил, е било в интерес на Тръмп и искрено съжалява "за сляпата си преданост към човек, който не я заслужава".

Опитите да се повлияе на социологическите проучвания се оказват неуспешни, но хвърлят светлина върху тактиката на кампанията на Тръмп и ролята на Коен в нея. По време на кампанията Тръмп често се позоваваше на данните от анкетитке, за да даде тласък на кандидатурата си, отбелязва агенцията.

"Уолстрийт джърнъл" писа, че Коен възложил на Гогър, който управлява "РедФинч солушънс", да направи през февруари 2015 г. компютърно извлечение, според което мнозинството от респондентите в анкетата "Дръдж рипорт" за потенциални кандидати на републиканците, биха гласували за Тръмп. Това е било направено, докато Тръмп се готви да влезе през 2016 г. в кандидатпрезидентската надпревара, посочва "Уолстрийт джърнъл".

В анкетата "Дръдж рипорт" обаче Тръмп е класиран пети с около 24 000 гласа или 5 процента от общия сбор, според вестника. Коен възложил на Гогър да направи същото през 2014 г. в онлайн анкета на телевизия Си Ен Би Си за определяне на водещите бизнес лидери, но тогава Тръмп не успява да се нареди сред първите 100.

"Президентът нямаше представа, че анкетите бяха манипулирани", каза адвокатът на Тръмп Руди Джулиани в интервю за Ройтерс.

mediapool.bg