Кламер БГ - Новини: Берлускони ще се кандидатира за евродепутат

Берлускони ще се кандидатира за евродепутат

Свят

|
Четв, 17 Ян 2019г. 18:34ч.
Берлускони ще се кандидатира за евродепутат

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май, съобщи самият той в четвъртък.

На моята прекрасна възраст, реших от чувство за отговорност да се отправя към Европа, където липсва дълбоко мислене за света, заяви 82-годишният Берлускони в Сардиния, първата спирка от предизборната му обиколка, предаде агенция Анса.

С моите знания, моя опит и способност да убеждавам, аз мога да играя важна роля и накарам европейските граждани да разберат, че ние рискуваме да се отдалечим от западните ценности, каза Берлускони, цитиран от Юронюз.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, който е член на оглавяваната от Берлускони партия "Форца Италия", приветства решението му.

Кандидатурата на Берлускони за европейските избори е чудесна новина, написа той в Туитър. "Аз бях сигурен, че той отново ще се кандидатира, да защитава свободата и правата на гражданите да имат работа и да не бъдат тормозени от високи данъци", написа Таяни.

През май миналата година италианският съд вдигна наложената на Берлускони забрана за заемане на публични длъжности, с която той се сдоби през 2013 г., когато получи четиригодишна присъда за данъчна измама, но не прекара и ден в затвора.

По време на изказването си в четвъртък отново разкритикува популистката партия "Пет звезди", която управлява заедно с антиимигрантската "Лига", определяйки коалицията им като "неестествена"

"Ние трябва да променим това правителство, включващо "Пет звезди", ръководено от хора, които нямат никакъв опит и компетентност", каза Берлускони, сравнявайки управлението с "господа от комунистическата левица от 1994 г."

mediapool.bg