Кламер БГ - Новини: Белият дом обмисля сваляне на Covid ограниченията за влизане на европейци

Белият дом обмисля сваляне на Covid ограниченията за влизане на европейци

Свят

|
Ср, 25 Ноем 2020г. 17:36ч.
Белият дом обмисля сваляне на Covid ограниченията за влизане на европейци

Белият дом обмисля вдигане на ограниченията за влизане в Съединените щати на хора, идващи от 26-те европейски страни от Шенгенското пространство за свободно движение плюс Великобритания, Ирландия и Бразилия, предаде Ройтерс, като се позова на представители на американските власти и на авиокомпании.

Администрацията на президента Доналд Тръмп наложи рестрикциите заради пандемията от коронавирус. Те важат за по-голямата част от хората, които не са граждани на САЩ и са пребивавали във въпросните 29 държави през последните 14 дни. Прави се изключение за някои категории като здравни и хуманитарни работници, служители от областта на националната сигурност, бизнес лидери, учени, студенти, журналисти.

Планът вече е получил подкрепата на работната група към Белия дом за коронавируса, здравните власти и различни федерални агенции. Президентът на САЩ, чийто мандат приключва през януари, обаче не е взел окончателно решение и няма график за вдигане на ограниченията.

Много служители на администрацията на Тръмп смятат, че ограниченията са безсмислени, тъй като така или иначе забраната за влизане в Съединените щати не важи за гражданите на повечето държави по света. Освен това вдигането на ограниченията, казват те, ще помогне на изпитващите затруднения американски авиокомпании, които отчитат намаляване на броя на пътниците на трансграничните полети със 70 процента.

Потенциална пречка обаче е това, че повечето европейски държави засега не предвиждат да отменят забраната за влизане на американци на своя територия. Друг проблем са високите равнища на разпространение на заразата в Европа.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много заразени и починали.

Администрацията на Тръмп обаче не обмисля да вдигне забраната за влизане в Съединените щати на хора, които нямат американско гражданство и наскоро са били в Китай или Иран.

mediapool.bg